Κραχ στο ΧΑ – Βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές
Καθεστώς πανικού επικρατεί και σήμερα, Τετάρτη, στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες
Καθεστώς πανικού επικρατεί και σήμερα, Τετάρτη, στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες
Γύρω στις 3.30 ο γενικός δείκτης έχανε πάνω από 7,10%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεφαλαιαγορά διενεργεί real time ελέγχους για τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρουσιάζονται στον τραπεζικό τομέα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει εντελώς τον βηματισμό του, καθώς η κεντρική δομή των δεικτών του στηρίζεται στον τραπεζικό τομέα.
Οσοι επενδυτές δεν είχαν μέχρι σήμερα διατηρήσει αποστάσεις από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποφασίζουν όπως φαίνεται να το κάνουν, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές και ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο ρευστότητας.
Αυτό είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην παρούσα φάση οι αγορές, πρόβλημα που μοιραία μπορεί να επιλυθεί ή να επιδεινωθεί μέσα από το πιστωτικό σύστημα της χώρας δηλαδή τις τράπεζες. Οι απώλειες των μετοχών του κλάδου προσεγγίζουν το 15% ενώ τις τράπεζες παρακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος βασισμένες στο story της ιδιωτικοποίησης το οποίο εγκαταλείπεται ή αλλάζει μορφή όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης. Ετσι αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και άλλα δεικτοβαρή χαρτιά του 25άρη όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ που καταγράφει απώλειες της τάξης του 13% από τις αρχές του έτους.
Αντιθέτως τις ισορροπίες επιχειρούν να κρατήσουν μετοχές που δεν σχετίζονται με τα παραπάνω projects είτε της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε και της μεγαλύτερης αν και όπως εξηγούν οι αναλυτές, εάν και εφόσον υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν θα επηρεάσει την οποιαδήποτε οικονομική οντότητα.
Ωστόσο όσοι επενδύουν σε αυτές τις μετοχές το κάνουν είτε διότι βλέπουν πως το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί, είτε επειδή κρίνουν πως κάποιες μετοχές μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό της πτώσης μπορεί και να αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες οι οποίες θα δώσουν κέρδη στο μέλλον. Ενας τρίτος εξίσου σημαντικό λόγος είναι διότι δεν θέλουν να κλείσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφοντας τις ζημιές αλλά αλλάζουν χαρτοφυλάκιο ελπίζοντας σε μελλοντική βελτίωση της πορείας του Χ.Α.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους επενδυτές σε τραπεζικούς τίτλους αφού εδώ οι εκτιμήσεις μιλούν έτσι και αλλιώς τουλάχιστον για απώλειες εσόδων και αύξηση εξόδων αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ήδη διενεργούν ακριβότερο δανεισμό από τον ELA.
Mε τα μάτια καρφωμένα στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν οι επενδυτές θα ζυγίσουν την εικόνα της αγοράς. Ο γενικός δείκτης φαίνεται βυθισμένος κάτω από την περιοχή των 750 μονάδων, ενώ την ίδια στιγμή στα ομόλογα το τριετές yield κινείται στα επίπεδα ρεκόρ του 16%.
Η εικόνα της αγοράς σήμερα
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:20, διαμορφώνεται στις 720,48 μονάδες σημειώνοντας μεγάλες απώλειες 8,05%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 99,245 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,79%.
Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οριακή άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή της Folli Follie (+0,04%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές της Πειραιώς ( -24,72%), της Εθνικής (-23,04%), της Eurobank (-18,52%), της Alpha Bank(-17,03%), της ΔΕΗ(-13,78%) και της MIG(-8,67%).
Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Χημικών (+0,65%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-19,05%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-11,33%) και των Τηλεπικοινωνιών (-6,96%).
Ανοδικά κινούνται 19 μετοχές, 103 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +19,64%, ΑΕΓΕΚ(κο) +15,63%, Q&R+14,79% και Lavipharm +12,17%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Πειραιώς -24,72%, Εθνική -23,04%, Unibios -20,00% και Eurobank -18,52%.
Facebook Comments