Την ίδια στιγμή που η εκτελεστική εξουσία αποφεύγει να πάρει σαφή θέση υπέρ των αξιώσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης φαίνεται να παίρνουν τα πάνω τους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται πιο διεκδικητικά έναντι των διεθνών πιστωτών και πιο απαιτητικά προς την κυβέρνηση την οποία καλούν να ακολουθήσει την πορεία της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Η αποφασιστικότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να δει στα μάτια τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι έχει κινήσει τα λιμνάζοντα ύδατα στη βουλή, όχι όμως προς την κατεύθυνση που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Οι οριακές σχέσεις Ελλάδας και τρόικας και οι διεκδικήσεις που θέτει η νέα ελληνική κυβέρνηση για το μνημόνιο έκαναν την κυπριακή αντιπολίτευση να ενισχύσει τις φωνές, που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ακούγονται, κατά της «τυφλής υποταγής στις απαιτήσεις της τρόικας».

Ενδεικτική ήταν και δήλωση του γγ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι πλέον ενδυναμώθηκαν οι θέσεις του κόμματος στην οικονομία μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως συγκεκριμένα ζητήματα θα απαιτήσουν να μην εφαρμοστούν.

Είπε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες και σύντομα ο ίδιος θα μεταβεί στην Αθήνα για πιο αναλυτική συζήτηση της οικονομίας και του κυπριακού.

Διάχυτη είναι η άποψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων πως τα αποτελέσματα από τη διεκδικητική, όπως λένε, στάση της Αθήνας έναντι των διεθνών δανειστών θα είναι και προς όφελος της Κύπρου αλλά και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση παρά τη διαφορετική φιλοσοφία που έχει για το μνημόνιο, να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Με τον αέρα της ελπίδας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πλέον να υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του κυπριακού μνημονίου με στόχο να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της ενίσχυσης των θέσεων της αντιπολίτευσης διαφάνηκαν από την περασμένη Πέμπτη κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων.

Η αντιπολίτευση στη βουλή έχει την πλειοψηφία και με τον «αέρα Τσίπρα» που έχει σκεπάσει τη νομοθετική εξουσία, τα πράγματα στενεύουν για την κυβέρνηση σε ότι αφορά την ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων.

Αυτή η τάση θα είναι έκδηλη όταν θα έρθουν στη βουλή τα νομοθετήματα για το ΓΕΣΥ, τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και άλλα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια σε σχέση με τον δημόσιο και ημικρατικό τομέα.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι απειλές την τρόικας δεν έχουν το ανάλογο αντίκρισμα αφού έχει διαφανεί, κατά την εκτίμηση τους, πως αν ασκηθούν πιέσεις και σωστά επιχειρήματα μπορεί να αλλάξει η αυστηρή θέση των δανειστών.

Κοινή γραμμή των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και η στάση υποταγής που τηρεί η κυβέρνηση έναντι των διεθνών δανειστών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκάθαρα ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε πως υπάρχει πλήρης ταύτιση των θέσεων του κόμματος του και της πολιτικής που τηρεί ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ευχήθηκε να πετύχουν οι προσπάθειες που καταβάλει ο έλληνας πρωθυπουργός για το ζήτημα του ελληνικού μνημονίου.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως στηρίζουν τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για να αντιμετωπίσει ένα άδικο και απάνθρωπο μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως έχει κοινές προσεγγίσει με τον έλληνα πρωθυπουργό για το μνημόνιο, επισημαίνοντας πως τα μνημόνια της τρόικάς καταργούν τη Δημοκρατία και επιβάλλουν στους λαούς αποικιοκρατία χρέους.

Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ δια του αναπληρωτή προέδρου του Λευτέρη Χριστοφόρου σημείωσε πως κάνει ότι είναι δυνατό για να απαλλαγεί η Κύπρος από το μνημόνιο και τα ελλείμματα.

Facebook Comments