Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της Ουκρανίας ώθησε την κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει δραματικά τα επιτόκιά της κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 19,5%, και να χαλαρώσει τον έλεγχο επί του εθνικού νομίσματος (γρίβνα).

Η τράπεζα διέκοψε τις δημοπρασίες συναλλάγματος, οι οποίες ουσιαστικά συνέδεαν ανεπισήμως τη γρίβνα με το δολάριο. Με την απόφασή της αυτή για ελεύθερη διακύμανση της γρίβνας η Ουκρανία ευελπιστεί πως θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ως συνέπεια, χθες, η γρίβνα κατρακύλησε κατά 32% προς το δολάριο, όταν πέρυσι λόγω της έντασης με τη Ρωσία είχε ήδη καταβαραθρωθεί, κατά 48%. Τα δε συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας έχουν μειωθεί ανησυχητικά. Πλέον ανέρχονται μόλις στα 6,4 δισ. δολάρια, ποσό το οποίο μετά βίας καλύπτει τη χρηματοδότηση πέντε εβδομάδων εισαγωγών. Ο δε πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμούς της τάξεως του σχεδόν 25% για τα δεδομένα του Δεκεμβρίου.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα για την άρση των δημοπρασιών και τη δραστική αύξηση των επιτοκίων, η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Βαλερία Γκοντάρεβα, δήλωσε ότι η αγορά εξακολουθεί να διακατέχεται από πανικό λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται στο Κίεβο, με στόχο να συζητηθεί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης η επέκταση πακέτου σωτηρίας ύψους 17 δισ. δολαρίων, που δόθηκε το 2014. Κατά την υπουργό Οικονομικών, Ναταλί Γιαρέσκο, η χώρα χρειάζεται επιπλέον 15 δισ. δολάρια, ενώ υπό συζήτηση θα τεθεί και πιθανή αναδιάρθρωση χρέους, αφότου συναφθεί επιπρόσθετη συμφωνία με το ΔΝΤ.
 

Facebook Comments