Δια χειρός Γκωγκέν, το πιο ακριβοπληρωμένο έργο τέχνης
Ο πίνακας «Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα παντρευτείς;) του Πωλ Γκωγκέν, πωλήθηκε έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων
Ο πίνακας «Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα παντρευτείς;) του Πωλ Γκωγκέν, πωλήθηκε έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων
Ο Γκωγκέν ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ρεύματος τού μετα-ιμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός, που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Θεωρείται, σήμερα, ένας από τους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών.
Η πραγματικότητα που αντίκρισε ο ζωγράφος στην Ταϊτή, όταν πήγε στις 8 Ιουνίου του 1891 για πρώτη φορά, τον απογοήτευσε βαθιά. «Μα αυτό είναι Ευρώπη – αυτή η Ευρώπη, από την οποία νόμιζα πως ελευθερώθηκα, μόνο πιο τραχιά. Λόγω των παιχνιδιών του αποικιοκρατικού σνομπισμού και μια παιδιάστικη και βάρβαρη μίμηση, σε σημείο να καταντά καρικατούρα» είπε. Έτσι, δημιούργησε στα έργα του ένα δικό του κόσμο, δημιούργησε τους δικούς του θρύλους της ελεύθερης, ωραίας, ευτυχισμένης ζωής.
Στον πίνακα «Nafea Faa Ipoipo» ζωγράφισε δυο χωριατοπούλες, που μοιάζουν σαν λουλούδια υφασμένα σε χρωματιστό χαλί. Σαν στολίδια ή κομμάτια ενός πάζλ ενώνονται οι χρωματικές επιφάνειες που συνθέτουν το τοπίο, μια αφηρημένη μορφή έκφρασης πάνω στην οποία δούλευε συνεχώς ο Γκωγκέν. Έβαλε αποτυχημένα τα συμπληρωματικά χρώματα αντικριστά – κόκκινο, πράσινο μπροστά, μπλε, πορτοκαλί στο βάθος. Η ερώτηση των κοριτσιών (Πότε θα παντρευτείς;) δεν είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται. Το αν μπορούν να παντρευτούν εξαρτιόταν από την προίκα. Γι αυτό, η έκφρασή τους είναι σχεδόν λυπημένη.
Ο πίνακας, έργο του 1892, ανήκε σε Ελβετό συλλέκτη, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγοράστηκε από Μουσείο στο Κατάρ.
Στο Κατάρ βρίσκεται και ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας, ένα έργο του Πολ Σεζάν, το οποίο είχε αγοραστεί έναντι 259 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας ανήκε στον συλλέκτη Ρούντολφ Στέχελιν, ο οποίος τον είχε δανείσει στο Μουσείο Τέχνης της Βασιλείας. Αποφάσισε, όμως, να τον πουλήσει, μετά από διαφωνία με το Μουσείο. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει ξοδέψει τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια για να αγοράσει δυτική τέχνη.
Facebook Comments