Ελληνικές εκτιμήσεις για την πολιτική κρίση στη Γερμανία
Η κόντρα για το προσφυγικό ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπερσυντηρητικό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προκαλεί αίσθηση σε όλη την Ευρώπη
Η κόντρα για το προσφυγικό ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπερσυντηρητικό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προκαλεί αίσθηση σε όλη την Ευρώπη
Το σίγουρο είναι ότι και στην πολιτική «έχει ο καιρός γυρίσματα». Ενώ τα προηγούμενα χρόνια πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής από τη Γερμανία σχολίαζαν ενδελεχώς την ελληνική κρίση, σήμερα και οι Έλληνες πολιτικοί εκφράζουν ανησυχία για την κυβερνητική κρίση στη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης «η κρίση στη Γερμανία είναι μία ακόμη έκφραση οπισθοδρόμησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Στην αρχή ήταν μόνο το Βίζεγκραντ, μετά η αυστριακή και η ιταλική κυβέρνηση, τώρα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Με τη φόρα που έχουν πάρει ορισμένοι υπερυντηρητικοί λαϊκιστές κοντεύουμε να εμφανίσουν και τη Μέρκελ ως αριστερή. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε κρίση του προσφυγικού, έχουμε μία κρίση ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ και κομβικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, η πολιτική Ζέεχοφερ να «προσπεράσει από δεξιά» την καγκελάριο Μέρκελ δεν αποτελεί συγκυριακή επιλογή αλλά «εμπόριο φόβου», στο οποίο επίσης συμμετέχουν ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Πώς κρίνει ο ίδιος τις αποφάσεις της τελευταίας έκτακτης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό; Όλα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή τους, υποστηρίζει. «Στο παρελθόν είχαμε πολύ πιο θετικές αποφάσεις, οι οποίες όμως έμειναν στα χαρτιά» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Σας θυμίζω την ομόφωνη απόφαση για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη, η οποία έχει υλοποιηθεί μόνο κατά 30%, ενώ εδώ και ενάμισι χρόνο έχει πάψει και τυπικά να ισχύει».
«Απαραίτητη η σταθερότητα στη Γερμανία»
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη τονίζει την ανάγκη για σταθερότητα στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, αλλά και εγκωμιάζει τον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Όπως επισημαίνει «είναι απαραίτητο στη Γερμανία να υπάρχει πολιιτκή σταθερότητα διότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο εσωτερικό της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης επηρεάζει συνολικά την ευρωζώνη. Από κει και πέρα η καγκελάριος Μέρκελ ανέλαβε την ιστορική πρωτοβουλία να υποδεχθεί η Γερμανία στο εδαφός της περισσότερο από 1 εκ. πρόσφυγες, κάτι που αποδεικνύει ότι είχε αποφασίσει να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης».
Από την πλευρά του ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», εκτιμά ότι «η ισχύς της καγκελαρίου βαίνει μειούμενη. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι καλό για την Ευρώπη. Δεν είναι, κατά τη δική μου άποψη. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας ισχυρός γαλλογερμανικός άξονας, αλλά στην προσπάθεια να δίνει ευρωπαϊκές λύσεις και όχι διμερείς». Βέβαια οι ευρωπαϊκές λύσεις, εκτιμά η Μαρία Σπυράκη, προϋποθέτουν αποδοχή του ότι «στην ΕΕ δεν είμαστε μόνο για να μοιραζόμαστε κονδύλια που προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε οι χώρες της συνοχής να ανεβάσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Είμαστε και για να αναλάβουμε από κοινού ευθύνη την κρίσιμη ώρα. Και το προσφυγικό είναι μία κρίσιμη ώρα».
«Το μπαλάκι» στους σοσιαλδημοκράτες
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η κρίση στο Βερολίνο διευθετείται με την καγκελάριο και τον υπουργό Εσωτερικών να καταλήγουν σε συμφωνία για έλεγχο των συνόρων, η οποία όμως έχει «γκρίζες ζώνες». Επιπλέον δεν έχει λάβει έγκριση από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), που επίσης συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Μίλτος Κύρκος θεωρεί πάντως ότι η καγκελάριος δεν θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστα απρόοπτα. «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους των συντρόφων μου, αλλά αν κρίνω από την τοποθέτηση της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της συνόδου αναφορικά με το προσφυγικό, δεν θα έχουμε εκπλήξεις», υποστηρίζει.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει: «Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενδεχομένως και για την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, η λογικη Ζεεχόφερ και το εμπόριο φόβου που εκπέμπουν καθημερινά οι κύριοι Όρμπαν, Σαλβίνι και σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο (αυστριακός καγκελάριος) Κουρτς, μας προκαλούν ανατριχίλα…»
Facebook Comments