Αμετακίνητη στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η Αθήνα μπορεί να επιλέξει μόνο ανάμεσα στην τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων ως τις 28 Φεβρουαρίου.

«Αυτές είναι οι μοναδικές πιθανότητες», τόνισε η κ. Μέρκελ, ουσιαστικά απορρίπτοντας εκ νέου την πρόταση της Αθήνας για τη σύναψη μιας αναθεωρημένης συμφωνίας που θα προβλέπει την ελάφρυνση των πολιτικών λιτότητας και εγείροντας νέες αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης κάποιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας έως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Η καγκελάριος χαρακτήρισε ως «πολύ φιλική» τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Συνόδου, όμως συμπλήρωσε πως το θέμα της χώρας μας συζητήθηκε πολύ λίγο μεταξύ των 28 ηγετών και ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο Eurogroup.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πιο συναινετικός, υπογραμμίζοντας πως στη Σύνοδο έγιναν βήματα προόδου, ενώ για πρώτη φορά απέφυγε να απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πιθανότητα εξεύρεσης ακόμα και πολιτικής λύσης έως το Eurogroup, αισιοδοξία που δεν εξέφρασε πάντως ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρά το γεγονός ότι το πρωί συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα να συνεχιστούν οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε να καλυφθεί έδαφος έως το Eurogroup.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός στο πολιτικό σκέλος. Θα είναι πολύ δύσκολο, θα πάρει χρόνο. Μην ανεβάζεται τις ελπίδες σας ακόμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, που συμμετείχε εκτάκτως στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μετά τη Σύνοδο, και ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ο οποίος χαιρέτισε μεν τη συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ, όμως υπογράμμισε πως υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Είμαστε 18 χώρες [στην ευρωζώνη] που έχουμε δεσμεύσεις και μετά υπάρχει η Ελλάδα, που έχει αιτήματα», σχολίασε.α

Facebook Comments