Την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ κρίνει σε μεγάλο βαθμό η ερχόμενη εβδομάδα υπογραμμίζει σημερινό (Κυριακή) δημοσίευμα του Reuters. 

«Ο Τσίπρας λέει ότι έχει μια ισχυρή δημοκρατική εντολή να ακολουθήσει μια νέα συμφωνία. Η Ευρωζώνη απαντά ότι η Ελλάδα τούς χρωστάει μια περιουσία. Και οι δύο έχουν δίκιο. Κάτι πρέπει να δώσει (σ.σ ο Τσίπρας) υπογραμμίζει . 

«Μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα είναι επιφορτισμένη με την επίτευξη συμφωνίας που θα κρατήσει την Ελλάδα αξιόχρεη και θα γίνει αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές» προσθέτει το πρακτορείο. 

Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν πιθανότητες για κάποιου είδους επέκταση στο πακέτο διάσωσης, ακόμη και αν ονομάζεται κάπως αλλιώς, ώστε να υπάρξει χρόνος για πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αλλά είναι κάθε άλλο από εγγυημένες.

«Μια παρόμοια συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, σηματοδότησε το ντεμπούτο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και δεν κατέληξε πουθενά μετά από περισσότερες από επτά ώρες συνομιλιών» σημειώνει όσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας.

«Αυτό οφείλεται και στην σημειολογία – οι Έλληνες δεν θα δεχθούν την επέκταση του μισητού προγράμματος διάσωσης, ενώ η συμφωνία – γέφυρα ακούγεται ωραία, αλλά υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα ουσίας και σε αυτά υπάρχει ένα χάσμα που χρειάζεται να ξεπεραστεί» τονίζει το Reuters. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί το ογκώδες χρέος και να ολοκληρώσει την ελάφρυνση του δεν θα γίνει πραγματικότητα δοθέντος του σημαντικού ποσού κεφαλαίων που η Αθήνα οφείλει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις.

«Υπάρχει οικονομική λογική στην ελάφρυνση της λιτότητας για την ισχυροποίηση της ανάπτυξης και την διεύρυνση των φορολογικών εσόδων. Η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να κινηθεί λίγο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να πρέπει να συμβιβαστεί πολύ περισσότερο από ό,τι μέχρι τώρα» επισημαίνει. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πίεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να κόψει τον ομφάλιο λώρο της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία θα καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε στα 65 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Τραπεζικές πηγές στο Reuters ανέφεραν ότι το έπραξε διότι οι εκροές καταθέσεων έχουν επιταχυνθεί, και επίσης πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα, ενώ η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

«Αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν μόνο έως την Τετάρτη, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μαζέψει τη σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης και / ή εάν κρίνει τις τράπεζές της να είναι αφερέγγυες. Αυτό θα ωθούσε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα στο χείλος του γκρεμού» εξηγεί το πρακτορείο. 

«Η συνέχιση του αδιεξόδου, τη Δευτέρα θα στρέψει αμέσως το βλέμμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη με αντικείμενο τα όρια χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA», δήλωσε στέλεχος της Deutsche Bank.

«Σε περίπτωση αποτυχίας, θα περιμέναμε η ΕΚΤ να γίνει πιο σαφής σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για το πότε η χρηματοδότηση ELA θα σταματήσει ή θα τεθεί ανώτατο όριο.» 
 

Facebook Comments