“Athenae Delenda Est” («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»), σχολιάζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, παραφράζοντας τους Ρωμαίους (Carthago Delenda Est – «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί») σε άρθρο του στους New York Times αμέσως μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι δανειστές έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα στο γκρεμό ως παράδειγμα προς αποφυγή.

«Είναι εκπληκτικό και δεν το λέω με την καλή έννοια», γράφει ο οικονομολόγος, και επισημαίνει ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών διακόπηκαν μετά την απόρριψη του προσχεδίου του Eurogroup από την Ελλάδα, το οποίο η ελληνική πλευρά περιέγραψε ως παράλογο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η φράση – κλειδί του επίμαχου κειμένου είναι η παρακάτω: «Oι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και την χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ρου χρέους, βάσει των στόχων που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, ενδεχόμενα νέα μέτρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Mετάφραση: Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Οι Τσίπρας και ΣΙΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπογράψουν ένα τέτοιο προσχέδιο, γεγονός που κάνει κάποιον να απορεί τι πίστευαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ότι έκαναν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι και να μην καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι σαν την Ιρλανδία του 2010 και αυτού του τύπου οι εκβιασμοί δεν θα έχουν αποτέλεσμα» προσθέτει ο Κρούγκμαν.

«Από το να της δώσουν περισσότερο ζωτικό χώρο, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε χρεοκοπία και πιθανότατα εκτός ευρώ, ώστε η οικονομική της κατάρρευση να αποτελέσει μάθημα και σε όποιον άλλο σκέφτεται να ζητήσει οικονομική ανακούφιση. Πρόκειται για την πρακτική της «Καρχηδόνιας ειρήνης» που επέρχεται μέσω της συνολικής καταστροφής του εχθρού δηλαδή να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο που υιοθέτησε η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο». «Η έλλειψη σοφίας εκπλήσσει και τρομάζει», καταλήγει ο οικονομολόγος στο γλαφυρό άρθρο του.

Facebook Comments