Αν κοιτάξουμε τις αγορές από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσουμε ότι υπήρξε μια ανοδική τάση στην αγορά μετοχών και μια πτωτική τάση στις αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό μεταφράζεται σε κλίμα αισιοδοξίας από τους επενδυτές.

Ένας από τους βασικότερους λόγους της ανόδου των δεικτών και της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει το μεγάλο της όπλο που δεν είναι άλλο από τις αγορές κρατικών ομολόγων, το γνωστό σε όλους QE. Το QE αποτελεί ένα δίχτυ προστασίας για τις αγορές μετοχών καθώς οι επενδυτές γνωρίζουν ότι όταν μια κεντρική τράπεζα αγοράζει ένα asset ή κατευθύνει συστηματικά ρευστότητα προς ένα συγκεκριμένο asset, τότε δεν έχεις καμία τύχη αν βρεθείς στην απέναντι πλευρά.

Το QE αλλά κυρίως η υπόσχεση της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο κατά το δοκούν, αποτελεί το σημαντικότερο λόγο για τον οποίο οι αγορές έχουν κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα όλες αυτές τις εβδομάδες που η Ελλάδα βρίσκεται σε ευθεία κόντρα με την ΕΕ. Και πιθανότατα αυτός είναι και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της.

Γιατί το κλίμα είναι αρνητικό έναντι των προσπαθειών της Ελλάδας

Εκτός από τα τυπικά που αφορούν την τήρηση των συμφωνηθέντων και άλλα αντίστοιχα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει έναν σημαντικό «σύμμαχο» στις όποιες προσπάθειες κάνει και στα όποια αποτελέσματα επιχειρεί να έχει η διαπραγμάτευσή της. Ο «σύμμαχος» αυτός δεν  είναι άλλος από τις αγορές.

Το 2010 και την περίοδο 2011-2012 κάθε φορά που το ελληνικό πρόβλημα ερχόταν στην επιφάνεια προκαλούσε ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων στις αγορές. Τώρα, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε πιο ακραίες πολιτικές πρακτικές, οι αγορές στέκονται επιδεικτικά απέναντι φωνάζοντας: «είστε μόνοι σας». Το αν εκ του αποτελέσματος η κατάσταση αυτή είναι διαφορετική, αυτό είναι μια εικασία ή ακόμα καλύτερα μια πρόβλεψη. Η οποία έχει θετικά και αρνητικά. Αλλά σε κάθε περίπτωση έχει αβέβαιο αποτέλεσμα.

Η συμπεριφορά αυτή των επενδυτών επιβεβαιώνει περίτρανα το γνωστό γνωμικό: κάθε πράγμα στον καιρό του. Με απλά λόγια, αν κάποιες ενέργειες μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες πριν από τρία χρόνια, δε σημαίνει ότι οι ίδιες ενέργειες είναι κατάλληλες και σήμερα.

Όσον αφορά τις αγορές, τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει κατακόρυφη μείωση της ρευστότητας και των διακυμάνσεων καθώς οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο των τοποθετήσεων. Όμως υπάρχουν μικρές ενδείξεις, τις οποίες έχουμε επισημάνει στο ForexReport.gr όλο αυτό το διάστημα, που δείχνουν μια γενικότερη προτίμηση στο ρίσκο.

Με τους δείκτες να παραμένουν σε πολύ κρίσιμα επίπεδα, τα πάντα εξαρτώνται από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Είτε Ελλάδα και ΕΕ τα βρίσκουν και προκαλούν το πολυπόθητο breakout, είτε δεν τα βρίσκουν και αρχίζει το πραγματικό πρόβλημα για τις αγορές.

 

Facebook Comments