Συμφωνία SPD και Χριστιανικής Ένωσης στο προσφυγικό
Σε συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού κατέληξαν χθες το βράδυ τα δυο χριστιανικά κόμματα και το SPD στο Βερολίνο
Σε συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού κατέληξαν χθες το βράδυ τα δυο χριστιανικά κόμματα και το SPD στο Βερολίνο
Για ολόκληρες εβδομάδες ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο ταλανιζόταν εξαιτίας του προσφυγικού. Τώρα όμως με μια δισέλιδη συμφωνία υπό τον τίτλο «Διακανονισμός και διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής» το θέμα διευθετήθηκε. Τα δυο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU συμφώνησαν με τους Σοσιαλδημοκράτες να ελέγχουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Αυστρίας και Γερμανίας και σε περίπτωση που αυτοί έχουν καταθέσει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ να επαναπροωθούνται εκεί.
Μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές εάν οι Σοσιαλδημοκράτες θα στήριζαν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα δυο χριστιανικά κόμματα στις αρχές της εβδομάδας. Το μεγαλύτερο αγκάθι ήταν η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για τη δημιουργία κέντρων τράνζιτ. Τώρα για χάρη του SPD όλοι κάνουν λόγο για «διαδικασίες τράνζιτ», οι οποίες δεν θα διαρκούν περισσότερο από 48 ώρες βάσει του γερμανικού Συντάγματος. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα κρατούνται δηλαδή για περισσότερο από δυο ημέρες και οι χώροι κράτησης δεν θα κατασκευαστούν ειδικά για αυτό το σκοπό αλλά θα είναι κοντά στα σύνορα σε κτήρια της αστυνομίας. Ωστόσο δεν αναμένεται να είναι πολλές αυτές οι αστυνομικές υπηρεσίες στα σύνορα που θα διενεργούν τους ελέγχους. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μόνο 248 άτομα έκαναν αίτηση για πολιτικό άσυλο στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας.
Ζητούμενο οι διμερείς συμφωνίες
Η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες τόνισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν σε καμία περίπτωση κέντρα». Το SPD επέρριπτε στην CSU ότι θέλει να φυλακίσει τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα. Μια κατηγορία την οποία απέρριπτε πεισματικά ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ισχυριζόταν ότι θα μπορούσαν να μεταβούν οποτεδήποτε ήθελαν «σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».
Κατά προτίμηση πάντως, σύμφωνα με τον Χορστ Ζεεχόφερ, σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Ωστόσο κάτι τέτοιο στην πράξη αποδεικνύεται μάλλον δύσκολο μια και για παράδειγμα η Αυστρία αρνείται να πάρει πίσω αιτούντες άσυλο που θα διώχνει η Γερμανία, όπως επίσης και η Ουγγαρία. Η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες διασαφήνισε πάντως πως μόνο όταν υπάρξουν διμερείς συμφωνίες θα εφαρμοστούν στην πράξη τα νέα μέτρα που θέλει να επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά χαρακτήρισε ως «καλή λύση» το συμβιβασμό που επετεύχθη χθες βράδυ μεταξύ των τριών κομμάτων. Το SPD παρουσιάζει επίσης ως επιτυχία το νέο νόμο περί μετανάστευσης που θα θεσπιστεί εντός του έτους και θα ρυθμίζει και την είσοδο ξένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.
Λίγες μόνο μέρες μετά τη μεγάλη κυβερνητική κρίση όλα φαίνονται να είναι σχεδόν αρμονικά. Παρόλα αυτά τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων επικρίνει με τον πλέον αυστηρό τρόπο η γερμανική οργάνωση αρωγής προσφύγων Pro Asyl, η οποία υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η πιο πλούσια βιομηχανική χώρα μεταθέτει συστηματικά τις ευθύνες τήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων σε φτωχότερες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κυρίως στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάται οικονομικά από τη Γερμανία». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΜΚΟ Γκίντερ Μπούκχαρντ «οι εθνικοί εγωισμοί κυριαρχούν και διαβρώνουν τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Facebook Comments