Παρουσίαση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι
Παρουσίαση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι
Παρουσίαση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο πρόγραμμα, τονίζοντας παράλληλα πως οι αγορές ομολόγων αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.
Ειδική μνεία γίνεται την βελτίωση που παρατηρείται στην οικονομία εντός της Ευρωζώνης και φιλοξενούνται δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ING Diba στη Φρανφούρτη, Κάρτσεν Μπρέσκι, ο οποίος σημειώνει πως «Η εικόνα στην Ευρωζώνη είναι κάπως πιο αισιόδοξη».
Συνεχίζοντας, ο αρθρογράφος του Bloomberg εκτιμά ότι στα 19 έθνη της ευρωζώνης οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0.3 το μήνα Φεβρουάριο, έναντι του 0.6 που είχε μειωθεί τον Γενάρη, ενώ κάνει λόγο για τη μείωση της ανεργίας η οποία έφτασε το 11.2%, ποσοστό που αποτελεί το μικρότερο που έχει εμφανιστεί από τον Απρίλη του 2012.
Παρ όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μην βρίσκεται στα επίπεδα που η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο και πλέον είναι ορατή η ανάγκη νομισματικής στήριξης.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ η μείωση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σχεδόν σταμάτησε.
Σε δηλώσεις του ο Μπεν Μέι, οικονομιλόγος της Oxford Economics, τονίζει πως στην παρούσα φάση «η ΕΚΤ είναι πιθανόν πως θα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, αν αυτό χρειασθεί. Όμως η σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο να παραταθεί στο μέλλον».
Από την άλλη πλευρά, η έρευνα για την πορεία του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο ανέδειξε μια μικρή αύξηση της δραστηριότητάς του, τονίζοντας πως ευθύνη για αυτό έχει και η «βουτιά» που παρατηρήθηκε στη γαλλική βιομηχανική παραγωγή, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη περιορισμένη.
Τέλος υπάρχει αναφορά και στην Ελλάδα με το Bloomberg να σημειώνει πως εφόσον η αβεβαιότητα που προέρχεται από την Ελλάδα υποχωρήσει μετά την 4μηνη παράταση του προγράμματος βοήθειας και η Ευρωζώνη συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μπορεί να αρχίσουν να σκέπτονται πώς θα επικοινωνήσουν τον τερματισμό του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σε4 συντομότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο.
Facebook Comments