Ισχυρές πιέσεις για την πώληση του συνόλου των μετοχών της Finansbank ασκούν στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στην τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής προέκυψε θέμα καθώς το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν άναψε «πράσινο φως» για τη διάθεση, σε πρώτη φάση, ποσοστού ως 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής τράπεζας.

Με δεδομένο ότι η διάθεση ποσοστού ως 26,9%, μέσω έκδοσης νέων μετοχών (σ.σ με παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης) και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών είχε προεγκριθεί από το ΤΧΣ το περασμένο Φθινόπωρο, η τελική έγκριση ήταν τυπική υπόθεση.

 

Τα τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου δεν είχαν την ίδια άποψη. Η έγκριση «κόλλησε» καθώς διαπιστώθηκε από κάποια μέλη της ηγεσίας του Ταμείου, αλλαγή συνθηκών που πιθανώς πρέπει να οδηγήσει και σε αλλαγή σχεδιασμού για τη Finansbank.

Οι ενστάσεις διατυπώθηκαν κυρίως από ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και επικεντρώθηκαν σε δύο βασικά σημεία:
α) στο momentum για την τουρκική οικονομία που δημιουργεί ή επιβάλλει προϋποθέσεις επιθετικότερης αποεπένδυσης της Εθνικής και
β) στην ταχεία επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τον παραπάνω προβληματισμό μέλη του Γενικού Συμβουλίου έθεσαν πρακτικά θέμα επανεξέτασης, τόσο του χρονοδιαγράμματος, όσο και του στόχου σταδιακής μείωσης του ποσοστού της Εθνικής κατά 40% εντός του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύχθηκε προβληματισμός ακόμη και για το αν θα πρέπει η Εθνική να πωλήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στη Finansbank και να αποεπενδυθεί από την Τουρκία.

Εντός των προσεχών ημερών το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Γενικό Συμβούλιο, εφόσον, η Εθνική επανέλθει, δίνοντας πρόσθετη τεκμηρίωση υπέρ του υφιστάμενου σχεδιασμού.

Κύκλοι της Εθνικής διατυπώνουν την αισιοδοξία ότι σύντομα το θέμα θα λυθεί και η τράπεζα θα προχωρήσει τον σχεδιασμό της για διάθεση σε πρώτη φάση ποσοστού ως 26,9% της Finansbank, όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Θυμίζουν, δε, ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από τη DG Comp προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 40% εντός του 2015. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να τίθεται θέμα πώλησης υψηλότερου ποσοστού από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ενόχληση από την DG Comp για τροποποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Υπέρ της σταδιακής διάθεσης ποσοστού ως 40% της Finansbank τάσσεται και η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην τελευταία συνάντηση του Αντιπροέδρου κ. Γ. Δραγασάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής κ. Τουρκολιά και δόθηκε το «πράσινο φως» να προχωρήσει η διαδικασία κανονικά.

Αν το θέμα δεν έχει λυθεί ως την επόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται να διενεργηθεί η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται ακόμη και ενέργειες που θα κλιμακώσουν αντί να εκτονώσουν την ένταση.

Την αισιοδοξία της τράπεζας δεν συμμερίζονται απόλυτα παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι η Εθνική αποτελεί τη μοναδική συστημική τράπεζα, που με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης πρέπει να ολοκληρώσει εντός του 2015 μια τόσο σημαντική κίνηση όσο η διάθεση ποσοστού ως 40% της Finansbank.

 

Σύμφωνα με τραπεζικό αναλυτή, αν η Εθνική προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των μετοχών της στη Finansbank με ένα τίμημα που να αντιστοιχεί σε 1,5 φορά το book value ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας θα εκτιναχθεί στα επίπεδα του 22%, θωρακίζοντάς την έναντι των κινδύνων από ενδεχόμενη παράταση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι εισηγμένες τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0.85 με 1,2 φορές τη λογιστική τους αξία.

Από την άλλη βέβαια θα έχανε την πλέον κερδοφόρο και δυναμικά αναπτυσσόμενη θυγατρική της με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί σε τράπεζα στεγαστικής πίστης στην εγχώρια αγορά. Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποτιμημένη στα βιβλία της τη Finansbank με κόστος περίπου 4 δισ. ευρώ.

Facebook Comments