Αι ειδοί του Μαρτίου
Αι ειδοί του Μαρτίου
Άλλες 20 μέρες αγωνίας πριν την…. νέα αγωνία του Απριλίου, και μετά του Μαΐου, και μετά του Ιουνίου, και μετά του Ιουλίου, και μετά του Αυγούστου και μετά… καλό φθινόπωρο.
«Εμπρός, λοιπόν, καλά μου πόδια»! Από σήμερα ξεκινά εκ νέου το κυνήγι της ρευστότητας με τον εφιάλτη της ασφυξίας να φαίνεται πως έχει πάρει κάρτα… διαρκείας στην Ελλάδα.
Εκτός όλων των άλλων, το νούμερο ένα, βασικό, απολύτως απαραίτητο, κρίσιμο, επιτακτικό κτλ κτλ, από το χθεσινό Eurogroup, ήταν η εξασφάλιση σημαντικού …. κομματιού από την πίτα της ρευστότητας των ευρωπαίων εταίρων.
Αλλά… no martini, no party, είπαν οι εταίροι, κάτι που άλλωστε αναμενόταν, καθώς είχαν… φροντίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι από Βρυξέλλες και πάσα Ευρώπη να το διαμηνύσουν: «Nα μην αναμένετε απόφαση για εκταμίευση στο Eurogroup».
Μάλιστα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ξέχασαν να εκτιμήσουν ότι τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας μπορεί να αρκέσουν, έως και τρεις εβδομάδες και ίσως και να εξαντληθούν και νωρίτερα, δηλαδή εντός μιας ή δυο εβδομάδων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώθηκε χθες μετά το Eurogroup ότι διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα, με την εκκίνηση των τεχνικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες από την Τετάρτη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την… βούληση αυτή την είχαν εδώ και καιρό δηλώσει οι θεσμοί. Ναι. Με αντάλλαγμα: Tην ταχεία και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.
M΄αυτά και μ’ αυτά, η ουσία είναι πως ξεκινά σήμερα άλλος ένας αγώνας ενάντια στην ταμειακή ασφυξία, καθώς μπορεί την περασμένη Παρασκευή να βρέθηκε τρόπος να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, ωστόσο, αν κάτι δεν αλλάξει σημαντικά, κάποια μέρα γρήγορα παρά αργά, το ταμείον θα είναι μείον και η στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ ( πρώτα, για την ΕΚΤ βλέπουμε, όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών) θα είναι η μοναδική στάση μετά την πρόσφατη… «επανάσταση» της ελληνική κυβέρνησης.
Πηγές εσόδων στο εσωτερικό
Σκέψεις για εναλλακτικές, φυσικά (πάντα) υπάρχουν. Πηγές εσόδων εντοπίζονται (πάλι) στους φορείς του Δημοσίου, αν και τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα εκεί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, τα διοικητικά συμβούλια κάποιων φορέων δεν εμφανίζονται και τόσο πρόθυμα να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας, αφού φοβούνται μην βρεθούν σε ασφυξία ρευστότητας και αυτοί.
Πάντως, μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων διασφαλίσθηκε από τα 555 εκατ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης, ο «νόμος Αλογοσκούφη» φαίνεται πως μετατρέπεται σε πηγή ..ρευστότητας για το δημόσιο καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την είσπραξη περίπου 50 εκατ. ευρώ από την Εθνική και την Eurobank . Οι δυο τράπεζες δεν έχουν αποπληρώσει έγκαιρα εντός τις πενταετίας τις προνομιούχες μετοχές που είχαν λάβει με τον εν λόγω νόμο, και πλέον βαρύνονται με πρόστιμο 2% (που αντιστοιχεί σε 50 εκατ. ευρώ).
Άλλη εναλλακτική είναι η καθυστέρηση της πληρωμής κάποιων δαπανών όπως τους προμηθευτές του Δημοσίου και τις επιστροφές φόρων, έτσι ώστε να ελαφρύνει το πρόγραμμα του Μαρτίου.
Γιατί η αλήθεια είναι πως ο Μάρτης είναι όντως… γδάρτης για τις υποχρεώσεις του Δημοσίου, και τα ερωτήματα για το πόση ποια… έκταση μπορεί να λάβει πια ο εσωτερικός δανεισμός, είναι εύλογα.
Αυτήν την Παρασκευή, πρέπει να εξοφληθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν, καθώς και η δεύτερη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση αυτής της υποχρέωσης, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά την Τετάρτη σε νέα έκδοση έντοκου γραμματίου τρίμηνης διάρκειας με στόχο την άντληση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές πρέπει να συγκεντρωθούν 1,6 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες ήδη «διαθέτουν» αυτό το 1,6 δισ. άρα δεν θα χρειαστεί πιθανότατα παρέμβαση της ΤτΕ.
Άλλωστε όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters χθες, «η Ελλάδα έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει την δεύτερη δόση στο ΔΝΤ» κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και τραπεζίτης.
Περνάει λοιπόν ένα σχετικά ήρεμο ΣΚ, και την Δευτέρα 16 Μαρτίου, με το «Καλημέρα», η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει την τρίτη και μεγαλύτερη δόση (για τον Μάρτιο) προς το ΔΝΤ, ύψους 580 εκατ. ευρώ.
Στις 20 Μαρτίου έρχεται και η τελευταία δόση προς το Ταμείο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια μέρα, Παρασκευή, λήγουν και έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των οποίων τα έχει προγραμματιστεί νέα έκδοση εντόκων.
Και όλα αυτά πριν από ένα νέο σκληρό δίμηνο διαπραγματεύσεων και υποχρεώσεων:
Toν Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν περίπου 2,85 δισ. ευρώ (9 Απριλίου 2015: Δόση 450 εκατ. ευρώ σε ΔΝΤ, 14 Απριλίου: Λήξη εντόκων 1,4 δισ. ευρώ,17 Απριλίου: Νέα λήξη εντόκων 1 δισ. ευρώ).
Τον Μάιο, οι υποχρεώσεις αγγίζουν τα 6 δισ. (8 Μαΐου 2015: Έντοκα 1,4 δισ. ευρώ, 12 Μαΐου 2015: ΔΝΤ 750 εκατ. ευρώ, 15 Μαΐου 2015: ‘Eντοκα 1,4 δισ. ευρώ).
Και μετά έρχεται το καυτό καλοκαίρι όπου στο τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αύγουστου πρέπει να πληρωθούν συνολικά σε λήξεις εντόκων, δόσεις ΔΝΤ και καταβολές σε ΕΚΤ, ούτε λίγο ούτε πολύ, 14 δισ. ευρώ.
Facebook Comments