O Τσίπρας σε δύσκολη αποστολή στο Βερολίνο
O Τσίπρας σε δύσκολη αποστολή στο Βερολίνο
O Τσίπρας σε δύσκολη αποστολή στο Βερολίνο
Το κλίμα ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα έχει δηλητηριαστεί από τις εκατέρωθεν κατηγορίες, τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων και την επαναφορά στο τραπέζι του διαλόγου του αιτήματος για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.
Βολές Σόιμπλε
Από γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται ότι η επίσκεψη κατατείνει στην επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με την καγκελάριο και στο μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, θα εκθέσει αναλυτικά το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για έξοδο από την κρίση καθώς και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, εικάζεται ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες για να κατέβουν οι τόνοι και να μπει τέλος στις λεκτικές επιθέσεις. Στόχος των επιθέσεων από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έγινε τις τελευταίες ημέρες κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες σε ασυνήθιστο τόνο και χωρίς περιστροφές κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κατέστρεψε εντελώς το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί στο παρελθόν».
Μιλώντας αργά χθες βράδυ σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ο Σόιμπλε χωρίς περιστροφές καταλόγισε στην κυβέρνηση Τσίπρα παραβίαση των συμφωνηθέντων και προεξόφλησε την μη υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για φορολόγηση των πλούσιων εφοπλιστών. «Η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα στον ελληνικό λαό με το αναζητά την ενοχή μόνο στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ελληνική ελίτ απέτυχε και επιπλέον η χώρα έζησε πάνω από τις δυνάμεις της» υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Όσο καιρό ο ελληνικός λαός δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματά του, δεν μπορεί να υπάρξουν και λύσεις».
Δυναμική υπέρ της καταβολής επανορθώσεων
Στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων πληθαίνουν οι φωνές από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τους Πρασίνους υπέρ της καταβολής τους, παρά την αντίθετη στάση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος του SPD Ράλφ Στέγκνερ ζήτησε να ανοίξει συζήτηση για το θέμα. «Ακόμη και μετά από δεκαετίες υπάρχουν ανοιχτά θέματα στο πεδίο του διεθνούς δικαίου, αλλά η συζήτηση δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ευρωκρίση» τόνισε στο SPIEGEL ONLINE. Ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ υπογράμμισε ότι το σχετικό κεφάλαιο δεν έχει κλείσει ούτε ηθικά αλλά ούτε και νομικά, ότι η γερμανική κυβέρνηση καλά θα έκανε να αναζητήσει τον διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την επεξεργασία των γερμανικών εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα και να αναζητήσει φιλικό διακανονισμό».
Τέλος, η Γκεζίνε Σβαν, πρόεδρος της Επιτροπής Βασικών Αξιών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία ήταν δύο φορές υποψήφια για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πολιτικά η υπόθεση είναι ξεκάθαρη και ότι πρέπει να αποζημιωθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους. «Πρόκειται για την αναγνώριση ότι στην Ελλάδα διαπράχθηκαν αποτρόπαια εγκλήματα».
Facebook Comments