Αδ. Γεωργιάδης: Η παραίτηση Τόσκα έγινε καθυστερημένα και δεν αρκεί
Παραιτήσεις και άλλων κυβερνητικών στελεχών ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως η παραίτηση Τόσκα δεν αρκεί και πως έγινε καθυστερημένα
Παραιτήσεις και άλλων κυβερνητικών στελεχών ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως η παραίτηση Τόσκα δεν αρκεί και πως έγινε καθυστερημένα
Παραιτήσεις και άλλων κυβερνητικών στελεχών ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως η παραίτηση Τόσκα δεν αρκεί και πως έγινε καθυστερημένα και μετά από την πίεση της κοινωνίας. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει πως υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και προσωπικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αττική, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος.
Χαρακτηρίζει προσβολή στους νεκρούς την απόδοση της τραγωδίας και στο γεγονός ότι υπήρξε αυθαίρετη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, προσθέτοντας πως το 2015 και το 2016 οι τότε υπουργοί κ.κ. Βούτσης και Κουρουμπλής με συγκεκριμένες ενέργειές τους εμπόδισαν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και άρα έχουν ποινικές ευθύνες. “Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί” τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι “η συζήτηση περί εξόδου από τα μνημόνια κάηκε στο Μάτι”, λέγοντας: “Κανένας δεν πιστεύει πλέον τίποτα απ΄ όσα λέει αυτή η κυβέρνηση. Εφόσον μπόρεσαν να πουν ψέματα πάνω από τους νεκρούς, φαντάζεστε τι μας λένε κάθε μέρα για την οικονομία. Άλλωστε η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δυστυχώς έβαλε τον ελληνικό λαό ενώπιον νέων σκληρών μέτρων, από αυτά που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα απέφευγε”.
Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη:
Η ΝΔ ζήτησε από την πρώτη στιγμή παραιτήσεις συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης για τη διαχείριση της τραγωδίας στην Αττική. Ο Πρωθυπουργός από την άλλη ανέλαβε όμως την πολιτική ευθύνη.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την “πολιτική ευθύνη” όπως είπε, χωρίς όμως καμία περαιτέρω πράξη. Πολιτική ευθύνη χωρίς καμία πράξη είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Η ΝΔ πιστεύει ότι οι ευθύνες είναι προσωποποιημένες και βρίσκονται στα πρόσωπα των κ.κ. Τόσκα, Σκουρλέτη, Πολάκη, Δούρου, Καπάκη καθώς και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Τερζούδη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αντικειμενικά προσωπική ευθύνη. Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Δεν αρκεί η παραίτηση του κ. Τόσκα η οποία και έγινε καθυστερημένα και μετά από την πίεση της κοινωνίας. Πρέπει ακόμα να παραιτηθούν η Ρένα Δούρου που είχε την ευθύνη της εκκένωσης και ο Παύλος Πολάκης που απέκρυψε τους νεκρούς το βράδυ της Δευτέρας για χατίρι του Τσίπρα.
Δεν είναι νωρίς να ζητάτε παραιτήσεις από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη που ερευνά τι πραγματικά συνέβη δεν έχει καταλήξει σε κάποιο πόρισμα;
Η Δικαιοσύνη κινείται με τους δικούς της ρυθμούς και η πολιτική με τους δικούς της ρυθμούς. Στην περίπτωση της Ηλείας, η Δικαιοσύνη κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση αλλά μετά από πολλά χρόνια. Δεν μπορεί να περιμένει το ίδιο η πολιτική. Εδώ είναι προφανές ότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες.
Κατηγορείτε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας και πως ήξερε για θύματα την ώρα της πρώτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας. Η κυβέρνηση από την άλλη σας κατηγορεί για τυμβωρυχία και πως έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούσε κανείς να κρύψει την ύπαρξη θυμάτων.
Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε από τη Βοσνία γιατί είχε μάθει ότι υπήρχαν νεκροί. Το σήμα του Λιμενικού για τον πρώτο νεκρό ήταν στις 19:08 και ο κ. Τσίπρας πήρε το αεροπλάνο από τη Βοσνία στις 20:30. Αποφάσισαν ότι πρέπει να αποκρύψουν τους νεκρούς από τον ελληνικό λαό για να φανεί ότι ο κ. Τσίπρας είχε επιστρέψει εγκαίρως και άρα είχε κάνει ότι μπορούσε για να μην υπάρχουν νεκροί. Αυτή την επικοινωνιακή στρατηγική επέλεξαν. Βεβαίως, δεν κατάλαβαν ότι μόλις θα δίνονταν στον αέρα τα στοιχεία, ο πρωθυπουργός θα γινόταν υπαίτιος συγκάλυψης.
Αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση τι διαφορετικό θα είχατε κάνει, γιατί και επί ΝΔ η χώρα είχε ζήσει τραγωδίες με πυρκαγιές;
Πρώτον, θα είχαμε βάλει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Πρόσωπα με ικανότητες και εμπειρία και όχι πρόσωπα που απλώς θα εξυπηρετούσαν το κόμμα μας. Ποτέ δεν θα βάζαμε τόσο ανίκανους ανθρώπους σε τόσες κρίσιμες θέσεις, όπως συνέβη τώρα. Δεύτερον, η σύγκριση με τις πυρκαγιές του 2007 είναι ατυχής. Οι πυρκαγιές τότε ήταν 100 φορές ισχυρότερες από κάθε προηγούμενη. Αντιθέτως, η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές πυρκαγιές σαν και αυτές στο Μάτι, με μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη φορά, δυστυχώς, η φωτιά ξέφυγε και ο κόσμος δεν ενημερώθηκε. Για αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και κανένας άλλος.
Η κυβέρνηση μιλά για ευθύνες που υπάρχουν όσον αφορά την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, κατηγορώντας και τις πολιτικές της ΝΔ που επέτρεψαν τη δημιουργία αυθαιρέτων στην περιοχή.
Η ιδέα της κυβέρνησης ότι για τους θανάτους φταίνε τα αυθαίρετα, αποτελεί προσβολή στους νεκρούς. Είναι σαν να λέει ότι φταίνε οι ίδιοι που πέθαναν. Υπενθυμίζω ότι αυθαίρετα στην περιοχή υπάρχουν εδώ και μισό αιώνα τουλάχιστον. Όμως το Μάτι δεν κάηκε εδώ και μισό αιώνα, κάηκε επί Τσίπρα. Η κουβέντα για τα αυθαίρετα έχει άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Εάν πράγματι η ύπαρξη των αυθαιρέτων είναι η αιτία των θανάτων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τότε οι υπουργοί κ.κ. Βούτσης και Κουρουμπλής -οι οποίοι με συγκεκριμένες ενέργειές τους εμπόδισαν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων το 2015 και το 2016- έχουν ποινικές ευθύνες. Άρα, “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”.
Πιστεύετε πως υπάρχει προσπάθεια να πέσουν αλλού οι ευθύνες, γιατί υπάρχουν και καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας για πλαστογραφημένα έγγραφα όσον αφορά το αν τελικά υπήρξε εντολή εκκένωσης της περιοχής;
Όσοι φέρουν ευθύνη θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να τη βγάλουν από πάνω τους και να τη ρίξουν κάπου αλλού. Εδώ όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που η πυρκαγιά εκτεινόταν στα όρια πέραν του ενός δήμου, η ευθύνη για την εκκένωση ανήκε στη Ρένα Δούρου, δηλαδή στην Περιφέρεια Αττικής. Η βασική υπεύθυνη για την εκκένωση ήταν η κ. Δούρου και θα προσπαθήσει να τα ρίξει όλα στην αντιπεριφερειάρχη, κ. Τσούπρα, αλλά δεν θα είναι τόσο εύκολο για αυτήν.
Το επόμενο διάστημα έχουμε την παρουσία του πρωθυπουργού και του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου λογικά θα δοθεί έμφαση στην οικονομία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως επιτέλους βγαίνουμε από τα μνημόνια και πως η χώρα αλλάζει πορεία. Εσείς από την άλλη μιλάτε για ένα νέο μνημόνιο και υπόσχεστε φοροελαφρύνσεις. Αν πραγματικά έχουμε μπει σε ένα νέο πρόγραμμα, όπως λέτε, πώς θα μπορέσετε να υλοποιήσετε την ατζέντα σας;
Όλη η συζήτηση περί εξόδου από τα μνημόνια κάηκε στο Μάτι. Κανένας δεν πιστεύει πλέον τίποτα απ΄ όσα λέει αυτή η κυβέρνηση. Εφόσον μπόρεσαν να πουν ψέματα πάνω από τους νεκρούς, φαντάζεστε τι μας λένε κάθε μέρα για την οικονομία. Άλλωστε η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δυστυχώς έβαλε τον ελληνικό λαό ενώπιον νέων σκληρών μέτρων, από αυτά που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα απέφευγε. Είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο και του κράτους και της οικονομίας. Η δε παρουσία του στη ΔΕΘ, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για τον πρόσθετο λόγο ότι θα πρέπει να καταφέρει να φτάσει στη ΔΕΘ. Και αν φτάσει, θα είναι λόγω της παρουσίας δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών. Από την ώρα που υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει καταφέρει να βγει χωρίς συνοδεία αστυνομικών ούτε από το αεροδρόμιο”.
Facebook Comments