Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα
Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα
Το Reuters αναπτύσσει δύο σενάρια, ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τονίζει ότι ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα τελικά, το αποτέλεσμα θα είναι η αβεβαιότητα και η πολιτική αναταραχή.
Σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφοφόροι επιλέξουν το «ΝΑΙ», ο έλληνας πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί και σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με την εκλογική διαδικασία να διεξάγεται πιθανώς τον Σεπτέμβριο.
Εξάλλου στην Ελλάδα η αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης έχει ταχθεί σύσσωμη υπέρ του “ΌΧΙ” και θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία του Τσίπρα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει επανειλημμένως αποκαλέσει «ταπεινωτικό» για τη χώρα και στο οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετος.
«Εάν οι Έλληνες θέλουν να έχουν έναν ταπεινωμένο πρωθυπουργό, υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί έξω. Δεν θα είμαι ένας από αυτούς» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά
Δεδομένης όμως της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην Ελλάδα, η οποία κορυφώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών της και δεδομένου του γεγονότος ότι μέσα στο μήνα η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές πληρωμές χρέους, προκρίνεται το σενάριο της σύστασης μίας προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και να μπορέσει η χώρα να φτάσει σε εκλογές.
Η συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εκτιμά το Reuters. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του ευρώ, όπως το κεντρώο Ποτάμι, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ και το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν δηλώσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση, κατέχουν όμως από κοινού μόνο 106 έδρες στο σύνολο των 300 εδρών του ελληνικού κοινοβουλίου.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το συγκυβερνών κόμμα θα υποχρεώνονταν να υποστηρίξει, ίσως ακόμα και να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο συνασπισμό για να μπορέσει αυτό το σχήμα να δουλέψει. Ένας τέτοιος συνασπισμός θα καθοδηγούταν από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό.
Ορισμένοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση του «ΝΑΙ», ο Τσίπρας μπορεί να επιλέξει να μείνει και να προσπαθήσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα κατέφευγε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, από τη στιγμή που θα σταθεροποιούταν η οικονομία της.
Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του «ΝΑΙ».
Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσο μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού μπορεί να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν και λήγει η προθεσμία πληρωμής της ΕΚΤ
Από την άλλη, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το «ΟΧΙ» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στους δανειστές της, σενάριο το οποίο οι ηγέτες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποκλείουν κατηγορηματικά.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επανεκκινήσει τις συζητήσεις με τους πιστωτές αν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, δεδομένου του γεγονότος ότι ένα «ΟΧΙ» καθιστά τους πιστωτές ανεπιθύμητους.
Επιπλέον οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν προειδοποιήσει ότι η ψήφος στο Όχι ισοδυναμεί με αποπομπή από το ευρώ και διακοπή παροχής περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα από τους πιστωτές της, αφήνοντας τη χώρα σε μία αχαρτογράφητη περιοχή και απομονωμένη εντός της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν πιθανότατα σε στάση πληρωμών απέναντι στην ΕΚΤ, γεγονός που θα πυροδοτούσε άμεσες εξελίξεις, με το άνοιγμα των τραπεζών να θεωρείται αβέβαιο, εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης.
Η ΕΚΤ πιθανότατα θα πάγωνε ή και θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την πίεση προς τον Τσίπρα, την ώρα που ο ίδιος θα προσπαθούσε να επιτύχει μία συμφωνία, εν μέσω κατάρρευσης των τραπεζών.
Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε, με τη σειρά της, να αναγκάσει τον Τσίπρα να παραιτηθεί για να ανοίξει το δρόμο για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να εκδώσει ένα παράλληλο νόμισμα ,εκκινώντας έτσι, ουσιαστικά τη διαδικασία ενός «Grexit».
Facebook Comments