Οι κινεζικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αποτελούν την πιο hot επένδυση των τελευταίων μηνών. Σε διάστημα 12 μηνών, η άνοδος έχει ξεπεράσει το 150% αλλά από τον Ιούνιο, οι δείκτες έχουν καταρρεύσει κατά 28% με τους πωλητές να είναι επιθετικότατοι.

Οι κινεζικές Αρχές κάνουν τα πάντα προκειμένου να σταματήσει η κατηφόρα και φαίνεται ότι μια βραχυπρόθεσμη  ή έστω μεσοπρόθεσμη παύση, θα μπορούσε να υπάρξει. Η κινεζική κυβέρνηση παράλληλα με τις χρηματιστηριακές Αρχές, εφαρμόζουν το δικό τους “whatever it takes” προκειμένου να σώσουν την κατάσταση.  Παρακάτω είναι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η PBoC έχει προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού των ελάχιστων τραπεζικών αποθεματικών προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά. Αν και αυτό το μέτρο πάντα χρειάζεται χρόνο, η επιθετικότητα της PBoC, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης. 21 κινεζικοί brokers συνέστησαν κοινό ταμείο ύψους 120 δισ. Yuan προκειμένου να επενδύσουν σε Blue chips.

Επιπλέον, η PBoC θα δανείσει χρήματα σε χρηματιστηριακές οι οποίες στη συνέχεια θα τα δανείσουν στο παραπάνω fund. Το margin μειώθηκε και οι χρηματιστηριακές αναμένεται να τετραπλασσιάσουν τα κεφάλαιά τους. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, με τη μέση μεταβλητότητα των τελευταίων πέντε ημερών στο 7% και το τζίρο στα 2 τρισ. γουαν, το fund αυτό μετά βίας θα βοηθήσει για μια συνεδρίαση.

Η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε το short selling. Ιστορικά, η εφαρμογή της απαγόρευσης του short selling οδηγεί ακόμα πιο χαμηλά.

Τα κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία αναμένεται να ξεκινήσουν αγορές μετοχών.
Οι Αρχές έβγαλαν εκτός διαπραγμάτευσης 745 μετοχές προκειμένου να περιορίσουν το στόχο των πωλητών. Αυτή η πρακτική μειώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μακροπρόθεσμα.

Εκτός από τα παραπάνω, μια σειρά επιπλέον μέτρων έχουν ληφθεί από κάθε αρμόδια Αρχή, με στόχο να μην απειληθεί η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και να μην καταρρεύσουν οι μετοχές.

Facebook Comments