“Από ακριβή έως πολύ ακριβή η ελληνική διάσωση”
"Από ακριβή έως πολύ ακριβή η ελληνική διάσωση"
"Από ακριβή έως πολύ ακριβή η ελληνική διάσωση"
Σε γόρδιο δεσμό για την ΕΕ αναδεικνύεται το ελληνικό ζήτημα, όπως αποδείχθηκε χθες στο άκαρπο Eurogroup. Αυτήν την ύστατη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου εργασίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με σκέψεις ακόμη και για ένα Grexit περιορισμένου χρόνου ο επικεφαλής του Συνδικάτου Μετάλλου Ντέτλεφ Βέτσελ προειδοποιεί για τις σοβαρότατες επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου τη Ελλάδας από το ευρώ, τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη.
Βαθύτερες αιτίες
Μιλώντας στη γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Βέτσελ αναζητεί τις βαθύτερες αιτίες του ελληνικού προβλήματος. Και τις εντοπίζει σε μια μη ανταγωνιστική οικονομία, σε μια υπολειτουργούσα δημόσια διοίκηση, αλλά και σε μια εμμονή στη λιτότητα. Τι θα πρέπει λοιπόν να αλλάξει, τον ρωτά ο δημοσιογράφος.
«Νομίζω ότι θα πρέπει να εδραιωθεί ένα λειτουργό φορολογικό σύστημα που να επιτρέπει στο κράτος να εισπράττει συστηματικά, να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και ένα σχέδιο με τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης”,υποστηρίζει. ” Δεν φτάνει να ρίχνει κανείς χρήματα, θα πρέπει να τα επενδύει ωφέλιμα. Χρειάζεται ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας που θα τη βάλει σε νέα χνάρια ανάπτυξης. Ας ελπίσουμε ότι θα προκύψει μια πολιτική δύναμη που θα είναι σε θέση να προωθήσει όλα αυτά. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν διακρίθηκαν από επιτυχία και η τωρινή δεν μου αφήνει και την καλύτερη εντύπωση επ΄αυτού».
Τεράστιο το κόστος της διάσωσης
Ο γερμανός συνδικαλιστής παραδέχεται ότι θα του ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσει στους συναδέλφους του πως η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα περισσότερα χρήματα, ανάμεσα στα 50 με 70 δις ευρώ, χρήματα φορολογουμένων, δηλαδή δικά τους χρήματα. Θα έλεγε ότι κάθε χώρα και κάθε λαός της Ευρώπης δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον χωρίς την επιβάρυνση, ει δυνατόν, των ευρωπαίων φορολογουμένων. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπολογίζει ότι η διάσωση της Ελλάδας θα κοστίσει «από ακριβά έως πολύ ακριβά». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιθυμούσε Grexit. «Όχι, διότι νομίζω ότι συνολικά οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για τον ελληνικό λαό και εξαιρετικά ακριβές για τον γερμανό και ευρωπαίο φορολογούμενο. Νομίζω ότι καμιά πλευρά δεν θα είχε όφελος . Όπως σας είπα, η απόφαση είναι ανάμεσα στο ακριβά και στο πολύ ακριβά».
Ο Ντέτλεφ Βέντσελ ελπίζει να πάρουν το πάνω χέρι και να διαμορφώσουν τη χώρα δυνάμεις φιλοευρωπαϊκές που να συνειδητοποιήσουν τις ανάγκες της σε νέες σύγχρονες δομές.
Facebook Comments