To Bloomberg σχολιάζει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που ήταν μια πρώτη συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αναφέρει:

H Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη έχουν συμφωνία.

Αποδείχτηκε λανθασμένη η εκτίμηση ότι μετά το δημοψήφισμα υπήρχαν δύο επιλογές: Η τρόικα να κάνει πίσω και να προσφέρει καλύτερους όρους ή, η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Τελικά συνέβη το αντίθετο.

Οι Ελληνες ψήφισαν ενάντια στους σκληρούς όρους, αλλά τελικά υποτάχθηκαν και συμφώνησαν σε ακόμα σκληρότερους από αυτούς που είχαν απορρίψει με το «όχι».

Οι Ελληνες δεν είχαν πολλές επιλογές παρά να δεχτούν αυτή τη συμφωνία, εκτός κι αν ήταν αρκετά γενναίοι για να μπουν σε βαθύτερη λιτότητα και τραπεζική κρίση ελπίζοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα τους έδινε ανάσα και οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.

Φυσικά, η σκληρή συμφωνία που θα κουβαλήσει η κυβέρνηση, σημαίνει βαθύτερη ύφεση και δυσκολότερη εξυπηρέτηση του χρέους. Γιατί, όμως, η Ευρώπη είναι τόσο προσκολλημένη στην Ελλάδα. Εξαιτίας του νόστιμου γύρου;

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Ελληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ. Θέλουν ρευστότητα από τους πιστωτές.

Αλλά γιατί ισχύει και το αντίθετο είναι συζητήσιμο. Ο τουρισμός και τα ελληνικά αγαθά θα ήταν φθηνότερα για τους Ευρωπαίους με μία έξοδο της Ελλάδας.

Και ακόμα κι αν παραμείνει η Ελλάδα το καλύτερο σενάριο είναι να μετατραπεί σε μία νότια Ιταλία, ένας φτωχός συγγενής που ποτέ δεν θα αναπτυχθεί όσα λεφτά κι αν πάρει.

Το χειρότερο σενάριο είναι ότι σε δύο μήνες, ή, σε δύο χρόνια θα γυρίσουμε και πάλι στο ίδιο σημείο των διαπραγματεύσεων και των σκληρών μέτρων.

Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα γιατί η ευρωζώνη θέλει την Ελλάδα είναι συναισθηματικοί και ιστορικοί λόγοι, όπως με τη Βρετανία και τη Β. Ιρλανδία.

Αλλά και επειδή πολλές μικρότερες χώρες μπορεί να πάρουν το κακό παράδειγμα και να πουν «αρκετά». Και η Γερμανία δεν μοιάζει να είναι έτοιμη να το δεχτεί.

Μία σύγκρουση θα οδηγούσε σε μαραθώνιες συζητήσεις και ηρωϊκές προσπάθειες, γιατί όλοι ήταν αποφασισμένοι για τη συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο στη σχέση Ελλάδας – Ευρώπης.

Ή η Ελλάδα θα πετύχει με ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας ικανοποιώντας τους εταίρους ή, την επόμενη φορά που θα καθίσουν στο τραπέζι θα υπογράψουν το διαζύγιό τους.

Γιατί αν αρχίσεις να αναρωτιέσαι γιατί να βρίσκεσαι σε μία τόσο δαπανηρή σχέση, είσαι ήδη με το ένα πόδι έξω από την πόρτα.

Facebook Comments