Mεγάλο άνοιγμα της εγχώριας αγοράς χρέους σε ξένους επενδυτές, θεσμικούς και μη, έχει αποφασίσει και υλοποιεί με αργούς ρυθμούς η κυβέρνηση της Κίνας, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις κεφαλαιαγορές της.

Οι τελευταίοι επενδυτές που έχουν λάβει άδεια για πρόσβαση στην κινεζική αγορά ομολόγων των 5,9 τρισ. δολαρίων (εκτός του Χονγκ Κονγκ) είναι η ρωσική τράπεζα VTB, ο βρετανικός κολοσσός της HSBC, ο αμερικανικός της Morgan Stanley και ακόμα 30 διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι οικονομολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι το Πεκίνο σημειώνει σημαντική πρόοδο στο άνοιγμα των κεφαλαιαγορών του στους ξένους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Είναι αλήθεια, εντούτοις, ότι η απελευθέρωση της εγχώριας ομολογιακής αγοράς, της τρίτης μεγαλύτερης μετά την αμερικανική και την ιαπωνική, έχει επιδείξει πιο αργούς ρυθμούς. Πάντως, οι ειδικοί των ομολόγων τονίζουν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών κανόνων για την αποδοχή ξένων κεφαλαίων στην αγορά χρέους έχει ζωτική σημασία για την Κίνα, ειδικά εάν είναι επιδίωξή της να πείσει τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε γουάν.

Οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά, όπως οι κεντρικές τράπεζες, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν χαρτοφυλάκια, τα οποία σε μεγάλο βαθμό επενδύουν σε πάγιο εισόδημα. Ενα από τα πλεονεκτήματα του ανοίγματος της εγχώριας αγοράς χρέους της Κίνας είναι ότι οι επενδύσεις σε αυτήν μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις εκροές κεφαλαίων από τις κινεζικές κεφαλαιαγορές εν γένει.

Κατά τις εκτιμήσεις της Standard Chartered, περισσότερες από πενήντα κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη στην κατοχή τους ομόλογα σε γουάν ως μέρος των συνολικών συναλλαγματικών τους διαθεσίμων. Ορισμένες από αυτές έχουν ομόλογα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χονγκ Κονγκ. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται έγκριση του Πεκίνου για την απόκτηση των τίτλων, αλλά συνεχώς αυξάνονται και οι ξένες συμμετοχές σε κρατικά ομόλογα της εγχώριας αγοράς. Στην περίπτωση του ρωσικού τραπεζικού κολοσσού της VTB, τέλος, αυτός είναι ο πρώτος ρωσικός ο οποίος αποκτά πρόσβαση στην εν λόγω αγορά. Η εγχώρια αγορά χρέους της Κίνας έχει μείζονα σημασία για τη Ρωσία και για τις διμερείς τους σχέσεις.

Facebook Comments