Die Zeit: «Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων»
Από τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων απουσιάζει μια ρεαλιστική προοπτική ένταξης στην ΕΕ
Από τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων απουσιάζει μια ρεαλιστική προοπτική ένταξης στην ΕΕ
Από τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων απουσιάζει μια ρεαλιστική προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ήδη άλλες ξένες δυνάμεις προσπαθούν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι, γράφει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit σε άρθρο με τίτλο «Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Για τους πολιτικούς στα δυτικά Βαλκάνια η υπόσχεση μιας “ευρωπαϊκής προοπτικής” στη Θεσσαλονίκη το 2003 απομακρύνεται συνεχώς, ενώ ολοένα και συχνότερα γίνεται λόγος απλά για “σύνδεση”. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο σοκ που προκάλεσε η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Κανείς δεν επιθυμεί πλέον νέες χώρες στην ΕΕ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αναγκαστικά τα δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να κάνουν υπομονή.
Επιπλέον η ΕΕ θα πρέπει να επουλώσει πληγές στα Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα να συντονίσει την κατασκευή οδικού δικτύου, καθώς και την βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών δομών, να προωθήσει την μεταρρύθμιση του Συντάγματος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δίνοντας λύση σε μια προβληματική διακυβέρνηση και τέλος να αμβλύνει τις διενέξεις μεταξύ των Βαλκανικών χωρών με αφορμή τα σύνορα.
Υπό την πίεση της ΕΕ Αθήνα και Σκόπια δίνουν τέλος στην αστεία διαμάχη για το όνομα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η συμφωνία θα λάβει πράσινο φως στο επικείμενο δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή και η προσέγγιση Βελιγραδίου-Πρίστιαν αποκτά νέα δυναμική. Ο σέρβος και ο κοσοβάρος πρόεδρος προκρίνουν μια ανταλλαγή εδαφών. Η ντε φάκτο αποκομμένη από την Πρίστινα περιοχή βορείως του Ίμπαρ, που διοικείται από το Βελιγράδι, να περιέλθει στη Σερβία και η κοιλάδα του Πρέσεβο στην νότια Σερβία να περάσει στο Κοσσυφοπέδιο. Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο.
Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Τόσο ο Καρλ Μπιλντ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Γιουγκοσλαβία, όσο και ο πρώην πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος εκπροσώπησε την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποιούν για μια ανταλλαγή εδαφών κάνοντας λόγο για ένα κουτί της Πανδώρας, το οποίο αν ανοίξει ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση ή ακόμα και να μετατοπίσει τα σύνορα και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων».
Facebook Comments