Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε και αυτή η εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον δοκίμασε και τις 640 μονάδες, καθώς δεν μπορεί να ανακόψει το νέο τραπεζικό sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 640,95 μονάδων (-2,79%) και 657,23 μον. (-0,26%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,74 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,80%, στις 1.682,10 μονάδες, ενώ στο -2,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.024,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,45% στις 503,83 μονάδες.

Η Eurobank και η Πειραιώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών για ακόμη μία φορά, κλείνοντας στο -11,58% και -10,95% αντίστοιχα, ενώ η Βιοχαλκο και η Εθνική έκλεισαν στο -5,02% και -4,76% αντίστοιχα. Απώλειες 3,80% για τη Motor Oil, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,17%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος και Aegean.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν, με τις Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ, ενώ Grivalia και Σαράντης έκλεισαν με μικρά κέρδη. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +1,17%.

Σε τροχιά ανόδου βρίσκει η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, και ειδικά ιταλικών και ελληνικών.

Ειδικότερα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει στην Ιταλία πως ανησυχεί για τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των επόμενων τριών ετών, καθώς παραβιάζουν αυτό που είχε ζητήσει η ΕΕ από τη Ρώμη τον Ιούλιο, ωστόσο η Ρώμη επέμεινε πως «δεν θα υποχωρήσει» από τα σχέδιά της για τις δαπάνες.

Με τους επενδυτές να μην έχουν πειστεί ότι το σχέδιο της Ρώμης θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα άνοδο 2,5% ή εννέα μονάδων βάσης, στο 3,51%- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,652%, απέχοντας παρασάγγας από το 3,8% των προηγούμενων μηνών.

Την ίδια ώρα, η απόδοση των 5ετών ομολόγων ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,645%, ενώ τα 10ετή spreads υπερβαίνουν τις 410 μονάδες βάσης, αγγίζοντας ακόμη και τις 412 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές εάν το κλίμα γύρω από την Ιταλία συνεχίσει να επιδεινώνεται και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τη χώρα, τότε οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με το 10ετές να εκτιμάται περίπου στο 4%, σε περίπτωση υποβάθμισης κατά μία βαθμίδα.

Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές αποδόσεις (με τα ελληνικά ομόλογα να παραμένουν εκτός  “επενδυτικής βαθμίδας”), θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αναμένει φθηνότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα από ότι για την Ιταλία.

Facebook Comments