Δύσκολα Χριστούγεννα για τη κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η μεγάλη πίεση από τους δανειστές για μέτρα και περικοπές, δύο θέματα – φωτιά είναι αυτά που θα κρίνουν και τις εξελίξεις. Κι εν πολλοίς θα καθορίσουν το χρόνο των εκλογών και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Η συμφωνία των Πρεσπών και το τέλος του… ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του σκανδάλου Πετσίτη, είναι πάντα στην επικαιρότητα, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Κι αν το Μακεδονικό και οι περίεργες διαδρομές του «Μανώλη του Παππά», θα έχουν «καυτές» εξελίξεις το επόμενο διάστημα, παραμένουν μείζονα ζητήματα και θέματα όπως τα κονδύλια του προσφυγικού και πώς αυτά χάθηκαν στο δρόμο, τα ελληνοτουρκικά και πόσο πρέπει να φοβάται η χώρα μια κρίση, οι ανεξέλεγκτες κινήσεις και δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και τα σενάρια για μετακινήσεις βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο.

Η διπλή βόμβα πάντως παραμένει η εξέλιξη γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών και τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί δεν απαντά το Μαξίμου για τον Πετσίτη.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, όσο παραμένει ασαφές ποια ακριβώς θα είναι η εξέλιξη με το Σκοπιανό και το αν ο κ. Καμμένος θα βρει εν τέλει ευκαιρία (δι)εξόδου, εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας εκφράζεται πλέον στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Κατά πληροφορίες, η συνεννόησή του με τον Α/ΓΕΕΘΑ είναι δεδομένη. Πλην όμως δεν είναι σαφές σε αυτή την περίπτωση αν όλα αυτά συνέβησαν εν γνώσει του κ. Τσίπρα.

Με την έλευση του νέου χρόνου, το αίνιγμα πάντως παραμένει: ποια θα είναι η εξέλιξη στο Σκοπιανό, το οποίο έχει καταστεί ο δυνάμει καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Η ρητορική του Πρωθυπουργού, ο οποίος για πρώτη φορά αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην έλθει ή να μην περάσει τελικά η συμφωνία από τη Βουλή, έχει προξενήσει εντύπωση. Προσφάτως ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο Κοινοβούλιο: «Τα Σκόπια οφείλουν να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει, έχουμε δηλώσει και στους ίδιους και σε όλους πως δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία, ούτε η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς». Αυτά θα κριθούν έως τις 15 Ιανουρίου και ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην πΓΔΜ.

Παράλληλα, από το επικοινωνιακό στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνουν οι ερωτήσεις προς τη ΝΔ ως προς το τι θα πράξει αν κληθεί εκείνη να κυρώσει τη συμφωνία. Κάτι που προϋποθέτει ότι δεν θα την έχει κυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ήδη ότι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι πρόσφατες αποδοκιμασίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η κακή συγκέντρωση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη πριν από 10 ημέρες, επιδείνωσαν το κλίμα. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι αν προχωρήσουν σε κύρωση της συμφωνίας το θέμα δεν θα ξεχαστεί εύκολα και θα είναι κυρίαρχο στην προεκλογική μάχη.

Από την άλλη κάνουν σκέψεις μήπως θα ήταν καλύτερα να ρίξουν την «καυτή» πατάτα στη Νέα Δημοκρατία η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την οργή των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από την κύρωση της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ, δίνει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να δείξει ότι έχει με το μέρος του τους συμμάχους και ότι η ΝΔ θα έχει πρόβλημα μαζί τους. Κάτι, όμως, που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, μιας και όσες φορές παρενέβησαν οι ξένοι σε εσωτερικές υποθέσεις, το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό (π.χ. τα δημοψηφίσματα σε Ελλάδα το 2015 και ΠΓΔΜ φέτος).

Η υπόθεση Πετσίτη

Σύμφωνα με το Βήμα, οι αποκαλύψεις για τον Μανώλη Πετσίτη, στενό συνεργάτη και φίλο του Ν. Παπππά, ο οποίος έχει θεωρηθεί και έχει δράσει ως alter ego του Πρωθυπουργού, ήδη έχουν κλονίσει σε σημαντικό βαθμό την κυβέρνηση.

Κατά τα φαινόμενα και κατά τα όσα μεταφέρουν και δηλώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι δραστηριότητες και οι αρμοδιότητες του Πετσίτη ήταν μάλλον πολλές και πολυσχιδείς. Εξ ου και το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει πλέον να είναι έρμαιο των ενδεχόμενων νέων αποκαλύψεων.

Από το κόμμα ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις και έχουν σταλεί μηνύματα. Ο Νίκος Φίλης προσφάτως δήλωσε ότι αν αληθεύουν όσα έχουν γίνει γνωστά, τότε θα απαιτηθούν εξηγήσεις από τον κ. Παππά (κατ’ αρχάς…). Η παρέμβαση πέρασε λίγο-πολύ στα χαμηλά, όμως πρόκειται για μια πρώτη, μείζονος σημασίας προειδοποίηση και ένδειξη της ανησυχίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πηγές οι οποίες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνεται δε ότι «αν υπάρξουν και άλλα στοιχεία και αποκαλύψεις, τότε θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα». Οπως συμπληρώνουν, πάντως, «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι παράνομο. Υπάρχει όμως μεγάλο ηθικό ζήτημα».

Επισημάνσεις αυτού του είδους οδηγούν άλλους στην εκτίμηση ότι η υπόθεση ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη – Πετσίτη ενδέχεται και να εξελιχθεί σε «Βατοπαίδι του Τσίπρα».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένες τις κακές σχέσεις του Ν. Παππά με την Κουμουνδούρου, ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Κατά πληροφορίες δε, προσφάτως επιχειρήθηκε επικοινωνία με τον πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκο, προκειμένου να χαμηλώσει τους τόνους ή και να ανακρούσει πρύμναν, έπειτα από τα όσα αποκάλυψε για τις παρεμβάσεις υπουργών στην επιχείρηση και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τον Λ. Λαυρεντιάδη και κυρίως για τον ρόλο του Πετσίτη.

Η υπόθεση τείνει να μετατραπεί σε ασύμμετρη απειλή για την κυβέρνηση λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα δεν δείχνει καμία προθυμία ή δυνατότητα να παράσχει πολιτική στήριξη στον Ν. Παππά ή εν τέλει και στο Μέγαρο Μαξίμου. Και υπό αυτές τις συνθήκες, όσο το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα ή εφόσον προκύψουν νέες αποκαλύψεις, το δίδυμο Τσίπρα – Παππά θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μοιάζει να επιζητεί την προστασία του Μεγάρου Μαξίμου. Βρίσκεται με κάθε ευκαιρία στο πλευρό του Πρωθυπουργού, τον ακολουθεί σχεδόν σε κάθε μετακίνησή του στο εξωτερικό και επιδιώκει να εμφανίζεται λίγο πολύ ως το «Νο 2» της κυβέρνησης…

Ο παράγων Καμμένος

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δρα τις τελευταίες εβδομάδες λίγο-πολύ ανεξέλεγκτος. Χωρίς να είναι σαφές και ξεκάθαρο σε ποιες περιπτώσεις ενεργεί και παρεμβαίνει σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Είναι αναγκασμένος να ακούει τον συγκυβερνήτη του να δηλώνει το προσβλητικό και υποτιμητικό για εκείνον «πού να πάει, ρε παιδιά, ο Καμμένος;», ενώ υφίσταται διαρκώς σημαντικά πλήγματα. Οπως συνέβη με το σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τον χαρακτήρισε «κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη», χωρίς να υπάρξει αντίδραση από τον υπουργό Αμυνας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος δέχθηκε και άλλη μία «μαχαιριά» από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος επιθυμούσε και επιδίωκε να συμπεριληφθεί στην κυβερνητική αποστολή κατά το πρόσφατο ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στις ΗΠΑ. Πλην όμως η ηγεσία της κυβέρνησης πάγωσε την επιθυμία αυτή του υπουργού Άμυνας, ο οποίος αποκλείστηκε από το ταξίδι.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε μια καταφανώς συντονισμένη επιχείρηση από κοινού με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, ύψωσαν σε πρωτοφανή βαθμό τούς τόνους έναντι της Τουρκίας.

Ο μεν αρχηγός σε συζήτησή του με δημοσιογράφους αποκάλυψε επιχειρησιακά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλώνοντας ότι θα ισοπεδώσουν κάποια βραχονησίδα αν σε αυτήν βρεθούν τουρκικές δυνάμεις.

Ο δε υπουργός, λίγες ώρες αργότερα, δήλωνε ότι αν οι Τούρκοι κινηθούν ένα χιλιοστό, «θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε». Η ένταση στο Αιγαίο ανέβηκε κατακόρυφα και παραβιάσεις, αναχαιτίσεις, εικονικές αερομαχίες και όλα τα γνωστά επεισόδια εξελίσσονταν επί ώρες την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πηγή:In.gr

Facebook Comments