Νέο πλαίσιο προστασίας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια – πώς θα «κουρεύονται»
Τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη ετοιμάζουν πυρετωδώς στελέχη της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους θεσμούς
Τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη ετοιμάζουν πυρετωδώς στελέχη της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους θεσμούς
Τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη ετοιμάζουν πυρετωδώς στελέχη της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους θεσμούς.
Η πρόταση που συζητούν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι βασίζεται στο μοντέλο του κυπριακού προγράμματος «Εστία», σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο επιδοτεί, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μέρος της δόσης του στεγαστικού δανείου που δεν μπορούσαν να καλύψουν οι δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως θα προβλέπει ο νέος νόμος «Κατσέλη» που θα έρθει περί τα τέλη Ιανουαρίου στη Βουλή και θα περιγράφει το πλαίσιο μέσα από το οποίο οι δανειολήπτες θα μπορούν να προστατευτούν.
Η ένταξη πλέον δεν θα γίνεται με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, ακριβώς όπως αυτή του εξωδικαστικού.
Η κυβέρνηση πιέζει το ελάχιστο εισόδηµα -αυτό του µονοπρόσωπου νοικοκυριού- να αυξηθεί κοντά στα 10.000 ευρώ, ωστόσο αυτό θα κριθεί στις διαβουλεύσεις και µε τους δανειστές.
Το ∆ηµόσιο αναµένεται να καταβάλλει έως το 1/3 της µηνιαίας δόσης του δανείου -το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεµένο µόνο µε την πρώτη κατοικία – και εκτιμάται ότι το ποσό της επιδότησης θα κυµαίνεται από 50 έως 70 ευρώ τον µήνα.
Η συνάντηση τραπεζιτών με τον SSM
Στα τέλη Ιανουαρίου οι διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα συναντηθούν με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια.
Στόχος του κ. Αντρέα Ενρία – ο οποίος αντικατέστησε την Ντανιέλ Νουί είναι η συνάντηση με τις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν στους θεσμούς τους στόχους τους για τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την ερχόμενη τριετία και οι στόχοι αυτοί εγκρίθηκαν.
Τον Μάρτιο, στο πλαίσιο νέας διαδικασίας, οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορές (ECB, SSM) ζητούν απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι τράπεζες των οποίων έχουν υψηλά «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο αλλά και όπου αλλού βρεθεί τράπεζα με υψηλούς δείκτες επισφαλειών, να δώσουν νέους στόχους για τον περιορισμό του φαινομένου.
Πηγή:In.gr
Facebook Comments