Δείκτης Διαφθοράς: Η Ελλάδα πέφτει 8 θέσεις – μαζί με Σενεγάλη, Μαυροβούνιο – στην 67η θέση
180 χώρες περιλαμβάνει συνολικά ο φετινός «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018
180 χώρες περιλαμβάνει συνολικά ο φετινός «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018
180 χώρες περιλαμβάνει συνολικά ο φετινός «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση, «πέφτει» επομένως κατά 8 επίπεδα σε σχέση με το 2017 και ισοβαθμεί με την Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο. Αντίθετα η Γερμανία βελτιώνεται κατά μια θέση και καταλαμβάνει από κοινού με τη Μεγάλη Βρετανία την 11η θέση.
Ο «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» κατατάσσει τις υπό εξέταση χώρες σε μια κλίμακα από 0 (υψηλά αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς) μέχρι 100 πόντους (μηδενικά αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς). Στις κορυφαίες θέσεις, με τη λιγότερη διαφθορά, βρίσκονται, παραδοσιακά πλέον, Δανία με 88 πόντους, Νέα Ζηλανδία και Φινλανδία, ενώ στην τελευταία η Σομαλία με 10.
Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας διαπιστώνει επιδείνωση του προβλήματος διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από το 66% των υπό εξέταση χωρών συγκεντρώνουν λιγότερους από 50 πόντους, ενώ ο μέσος όρους βρίσκεται μόλις στους 43 πόντους. Την ώρα που σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς βρίσκονται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα το 2018, διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, οι οποίες κατατάσσονται στην 71η θέση, το ζήτημα της διαφθοράς γίνεται αντιληπτό στην οικονομία και τους κρατικούς θεσμούς ως ολοένα σημαντικότερο πρόβλημα. Επιπλέον χαρακτηρίζεται επικίνδυνη η σύγκρουση συμφερόντων στην αμερικανική πολιτική.
H επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Γερμανίας Έντα Μίλερ
«Ανθεί» η διαφθορά όπου εξασθενούν οι δημοκρατικές δομές
Η Γερμανία συγκεντρώνει στην φετινή έκθεση 80 πόντους, έναν λιγότερο από πέρυσι. Παρόλα αυτά όμως «αναβαθμίζεται» κατά μια θέση και καταλαμβάνει την 11η από κοινού με τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία χάνει δύο πόντους σε σχέση με το 2017.
Ένα από ενδιαφέροντα στοιχεία της φετινής έκθεσης είναι ότι οι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αντιλαμβάνονται τη διαφθορά στην οικονομία, την πολιτική και την δημόσια διοίκηση ως μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι οι πολίτες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και η Ρουάντα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της εντεινόμενης διαφθοράς και της υποχώρησης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η διαφθορά «ανθεί» παντού όπου εξασθενούν οι δημοκρατικές δομές, με ενδεικτικά παραδείγματα την Ουγγαρία και την Τουρκία, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Facebook Comments