Κατρούγκαλος: Οι θέσεις μας δεν αποκλίνουν από τις ευρωπαϊκές για τη Βενεζουέλα
Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές
Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές
Η αποκλιμάκωση της έντασης προς την κατεύθυνση των ελεύθερων και τίμιων εκλογών αλλά και η στήριξη στις αρμοδιότητες της Εθνοσυνέλευσης και του Προέδρου της Βενεζουέλας, συγκροτούν τη στάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι των εξελίξεων στη Λατινοαμερικανική χώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση υπουργών μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε:
«Θέλω να πω και δύο λόγια για τη Βενεζουέλα, μολονότι αποφεύγω να απαντώ σε θέματα που ανακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, ακριβώς γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπαράζ παρερμηνευτικών δηλώσεων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας -και λυπάμαι που το λέω- και του ίδιου του αρχηγού της με ένα πρόσφατο tweet.
Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Και ποιές ήταν οι προτεραιότητές μας στη Βενεζουέλα; Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη να υπάρχει ειρηνική διέξοδος εννοούμε ότι θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση, να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμφυλίου πολέμου και ακριβώς εκεί έγκειται ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας, να μεσολαβήσει ώστε να υπάρχουν δίκαιες, τίμιες εκλογές που θα εκτονώσουν την ένταση με τον τρόπο που ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας θα αποφασίσει.
Στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή η θέση της χώρας μας ήταν να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές.
Με βάση τα ανωτέρω, είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του Προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Ευελπιστούμε ότι στην προσεχή συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, στο Μοντεβιδέο, αυτή η ομάδα κρατών -η διεθνής ομάδα επαφής που συστάθηκε και με δική μας πρωτοβουλία και επιμονή- θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες διαλόγου που θα εκτονώσουν την ένταση και που θα μπορέσουν πράγματι να δώσουν στο λαό της Βενεζουέλας την ευκαιρία να αποφασίσει μόνος του».
«Ελληνικές επιφυλάξεις»
Τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου πάντως, αναφερόμενο στο μπλόκο εκ μέρους της Ιταλίας μιας κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της θα αναγνώριζαν ότι ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει τη νομιμοποίηση να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές, κάνει λόγιο και για διατυπωθείσες ελληνικές επιφυλάξεις επί του θέματος.
Τέσσερις διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της κοινής δήλωσης. Η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές. Η Ελλάδα εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Δεκατέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ –Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο– αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές, ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.
Από την πλευρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ την υποστήριξή του στον «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».
Facebook Comments