ΔΝΤ για Ιταλία: “Βλέπει” επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του ελλείμματος το 2019
Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ιταλίας υπάρχει κίνδυνος να καταστήσει τη χώρα πιο ευάλωτη
Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ιταλίας υπάρχει κίνδυνος να καταστήσει τη χώρα πιο ευάλωτη
Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ιταλίας υπάρχει κίνδυνος να καταστήσει τη χώρα πιο ευάλωτη σε περίπτωση νέας κρίσης εμπιστοσύνης των αγορών και οι συνέπειες θα είναι πιο οδυνηρές για τους φτωχότερους, προειδοποίησε χθες Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο στηλίτευσε ιδίως την απόφασή της Ρώμης να μειώσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.
Η «ενδεχόμενη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών θα μπορούσε να αναγκάσει την Ιταλία να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή», εξέλιξη που «θα οδηγούσε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση και θα επέβαλε δυσανάλογα κόστη στους πλέον ευάλωτους» πολίτες, έκρινε το Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για τη χώρα, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
Ακόμη και μια απλή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει αυτές τις συνέπειες, επισήμανε το ΔΝΤ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας.
Ο ρυθμός επέκτασης της οικονομίας της Ιταλίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,6% του ΑΕΠ φέτος, κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ, που απέχει πολύ από εκείνη της ιταλικής κυβέρνησης άκρας δεξιάς-λαϊκιστών που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο στη Ρώμη, ότι θα φθάσει το 1% του ΑΕΠ.
Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για μια χώρα που ήδη οι ανάγκες της για την αναχρηματοδότηση του χρέους της αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του ΑΕΠ.
«Μια μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης θα προκαλούσε άνοδο του δημοσίου ελλείμματος και του λόγου χρέους», σημείωσε το Ταμείο, άρα, όπως εξήγησε, στον κίνδυνο να εκδηλωθεί κρίση εμπιστοσύνης των αγορών.
Αυτή η κρίση θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια «δραστική δημοσιονομική προσαρμογή» και τη μείωση της ανάπτυξης, κατά το ΔΝΤ. Το κόστος αυτής της προσαρμογής, επέμεινε, θα επιβάρυνε «με δυσανάλογο τρόπο τους πιο ευάλωτους».
Αν η ανάπτυξη μειωθεί στο 0,5% την περίοδο 2019-2020, το έλλειμμα ενδέχεται να ξεπεράσει το όριο του 3% προκαλώντας ανησυχία στις αγορές, ανέφερε τo ΔΝΤ.
Facebook Comments