Και πάλι πάνω από το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Η ενίσχυση των ανησυχιών γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει και σήμερα να οδηγεί τους επενδυτές σε risk-off διάθεση
Η ενίσχυση των ανησυχιών γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει και σήμερα να οδηγεί τους επενδυτές σε risk-off διάθεση
Η ενίσχυση των ανησυχιών γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει και σήμερα να οδηγεί τους επενδυτές σε risk-off διάθεση, με τα ελληνικά ομόλογα ωστόσο να τοποθετούνται στους μεγαλύτερους χαμένους της ημέρας.
Η ελληνική αγορά η οποία έχει πατήσει φρένο μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, βιώνει για μία ακόμη φορά έντονη μεταβλητότητα, με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία απέχουν ακόμη πολύ από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας να σημειώνουν από χθες σημαντική επιδείνωση.
Η απόδοση του ελληνικού 10εοτύς ομολόγου έχει σκαρφαλώσει και πάλι πάνω από το 4% (και στο 4,014%), όταν την περασμένη εβδομάδα και στον απόηχο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, είχε βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018 και στο 3,883%. Χθες και σήμερα η απόδοση του έχει σημειώσει αύξηση που ξεπερνά το 3,5%.
Και το νέο 5ετές ομόλογο έχει σημειώσει σημαντική επιδείνωση αυτήν την εβδομάδα. Μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η απόδοσή του στη διατραπεζική αγορά είχε διαμορφωθεί στο 3,26%, δηλαδή 9% σχεδόν χαμηλότερα από την απόδοση της έκδοσής του (3,6%). Σήμερα το yield του κινείται στο 3,36% έχοντας αυξηθεί πάνω από 3% σε σχέση με τα χαμηλά του.
Οι εξελίξεις δείχνουν πως παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε φέτος στην αγορά μετά το ταραχώδες 2018 το οποίο και έχει βάλει φρένο στα όποια σχέδια του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα ενώ οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος είναι αρκετές. Σε πρόσφατη έκθεσή της η DZ Bank επεσήμανε άλλωστε πως παρά την επιτυχία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η τρέχουσα καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να διατηρηθεί κυρίως λόγω των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει εκλογών. Άλλωστε το ΔΝΤ συνεχίζει να στέλνει προειδοποιήσεις για τις ελληνικές τράπεζες ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments