Η ικανοποίηση γύρω από την πορεία της κρίσης μπορεί να καταρρεύσει με την ανακοίνωση του ΑΕΠ
EUR: Η ικανοποίηση γύρω από την πορεία της κρίσης μπορεί να καταρρεύσει με την ανακοίνωση του ΑΕΠ
EUR: Η ικανοποίηση γύρω από την πορεία της κρίσης μπορεί να καταρρεύσει με την ανακοίνωση του ΑΕΠ
Αν και το EURUSD υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα- κυρίως λόγω της σημαντικής ενίσχυσης του δολαρίου- το ευρώ ως νόμισμα σημείωσε καλή απόδοση.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μη διατηρηθεί την επόμενη εβδομάδα εν μέσω μείωσης της διάθεσης για ρίσκου κι ενώ τα στοιχεία ΑΕΠ α’ τριμήνου μπορεί να δείξουν τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.
Το ενδογενές ρίσκο της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης αποτελεί μόνιμη απειλή. Οι νέες προσπάθειες διάσωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και τα ήδη τρέχοντα προγράμματα περιορίζουν την εύθραυστη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ για ακόμα μια φορά μπήκε στο παιχνίδι της διάσωσης και η φαινομενικά αυτή ατάραχη επενδυτική εμπιστοσύνη αγγίζει τα όρια της λογικής.
Ας μιλήσουμε πρώτα για τη δυναμική του ενιαίου νομίσματος- η οποία είναι μικρή. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές επέδειξαν πανικό για την ανάγκη αποδόσεων που δεν βρίσκουν στα παραδοσιακά assets. Αυτό οδήγησε στην στροφή σε αγορές και assets που συγκεντρώνουν τα πλεονεκτήματα μιας υψηλής απόδοσης. Αυτή η διάθεση ήταν εμφανής τόσο στα εταιρικά ομόλογα με αξιολόγηση “junk” ( «σκουπίδια») καθώς και στα ομόλογα και assets της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία κτλ). Σε ένα κόσμο όπου η αντίληψη ότι κανένα προβληματικό asset δεν θα πέσει θύμα μιας πιστωτικής κρίσης, πρόκειται για λογική στροφή των επενδυτών. Ωστόσο, αυτή η ικανοποίηση είναι μη ρεαλιστική ακόμα και σε αγορές που τυγχάνουν της αμέριστης στήριξης των κεντρικών τραπεζών.
Συνεχίζοντας με τις αποδόσεις, οι traders συναλλάγματος θα πρέπει να θυμηθούν ότι πριν από 2 περίπου εβδομάδες, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%. Ενώ τα επιτόκια αγοράς (Euribor, επιτόκια καταθέσεων) έχουν ήδη μειωθεί λόγω των προγραμμάτων χρηματοδότησης LTRO, το βασικό επιτόκιο δημιούργησε την αίσθηση ότι υπήρχε πριμ απόδοσης από τη διακράτηση του ευρώ. Με τη μείωση, όμως, του επιτοκίου αυτή η αντίληψη ανατράπηκε. Μάλιστα, αυτό είναι επιπλέον προβληματικό όταν οι υπόλοιπες κύριες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται ήδη στον πυθμένα στην κλίματα των επιτοκίων και οι αγορές έχουν ήδη προσαρμοστεί σε αυτό το γεγονός. Επιπλέον, επικρατεί η ανησυχία ότι η προσπάθεια νομισματικής πολιτικής για τον αποπληθωρισμό του νομίσματος μπορεί να μη σταματήσει στα επιτόκια. Διακινήθηκε η ιδέα αγοράς τίτλων εξασφαλισμένων με στοιχεία ενεργητικού (Asset-backed Securities) ως ένας τρόπος διοχέτευσης των κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα χρειάζονται περισσότερο. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο του προγράμματος MBS της Fed.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτές οι συνέπειες νομισματικής πολιτικής και οι επιπτώσεις τους στο ευρώ θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα επιρροής την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα στοιχεία πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και η πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ α’ τριμήνου, η οποία, όμως, μπορεί να κατευθύνει τις μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής.
Αν δεν υποχωρήσει ο πόνος, η βαθιά ύφεση σε αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα αυξήσει την απειλή της σταθερότητας ολόκληρης της Ευρωζώνης. Μάλιστα ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα για επιπλέον προσπάθειες στήριξης στο μέλλον. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση στο ευρώ. Απλώς θυμηθείτε τι συνέβη στο δολάριο όταν η Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησαν ένα νέο καθεστώς στήριξης και τι συνέβη στο γεν πριν από 8 μήνες όταν οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης.
Εκτός από τις οικονομικές ανακοινώσεις, μια σειρά εξελίξεων αξίζει της προσοχής μας. Οι συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin Δευτέρα και Τρίτη. Η συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται στην ατζέντα και η Κύπρος υποτίθεται ότι θα λάβει την πρώτη δανεική δόση. Ίσως η πιο απειλητική εξέλιξη είναι μια πιθανή ολοκλήρωση του προγράμματος QE3 της Fed. Οποιαδήποτε ένδειξη επικύρωσης αυτών των ανησυχιών μπορεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ή άγνοια είχε ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναλάβουν ρίσκο χωρίς να έχουν υπολογίσει τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών. Και όταν «περάσει» η τρικυμία, μπορεί να αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα στο ευρώ.
John Kicklighter, Currency Strategist
Facebook Comments