Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Από τη Λοΐζου και τον Λάμπρου στα “όχι” των υπουργών
Από τη Χαρούλα Αλεξίου στη Ραλλία Χρηστίδου, από τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και από τη λοχαγό των «53» Τασία Χριστοδουλοπούλου
Από τη Χαρούλα Αλεξίου στη Ραλλία Χρηστίδου, από τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και από τη λοχαγό των «53» Τασία Χριστοδουλοπούλου
Από την Τασία στον Λάμπρου «53» αρνήσεις δρόμος… Την πεπατημένη των αναγνωρίσιμων εκπροσώπων των τεχνών και του αθλητισμού και επιτυχημένων υπουργών προσπάθησε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος όχι με απόλυτη επιτυχία.
Από τη Χαρούλα Αλεξίου στη Ραλλία Χρηστίδου, από τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και από τη λοχαγό των «53» Τασία Χριστοδουλοπούλου στο συνομιλητή των Πυρήνων της Φωτιάς Πάνο Λάμπρου.
Η στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιμελείται προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, απεδείχθη έως σήμερα η δυσκολότερη εξίσωση. Οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη έκφραση του λαϊκού αισθήματος μετά από σχεδόν 45 μήνες κι αυτό στο Μαξίμου το ξέρουν καλά. Η αλήθεια είναι ότι οι μέχρι τώρα επιλογές κινούνται στη σύντομη διαδρομή της αναμενόμενης επιλογής μέχρι της καθόλου έκπληξης.
Συγκεκριμένα:
Η εκπρόσωπος των Ρομά, Μαρία Τζαμπάζη, η πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, Γιώτα Λαζαροπούλου, και είναι αναμενόμενες επιλογές που δε σημειώνουν υψηλές προσδοκίες. Το ίδιο συμβαίνει με τους εκπροσώπους της νέας γενιάς (Μάριος Θεοφιλάτος, Ελευθερία Αγγέλη, κα). Αξιολογείται η προσπάθεια για το βάπτισμα του πυρός αλλά σίγουρα δε γεννούν προσδοκίες.
Η υποψηφιότητα του Κώστα Αρβανίτη ήταν μία αναμενόμενη επιλογή της φιλοκυβερνητικής δημοσιογραφίας ενώ αρκετό θόρυβο έκανε -τον περισσότερο έως σήμερα- η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη. Με τον οποίο συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να δίνει μάχη κατά της οικογενειοκρατίας «καταγγέλλοντας» τους απογόνους πολιτικών και επιχειρηματιών, στη περίπτωση του Πέτρου Κόκκαλη απλά… αντιστρέφει την πραγματικότητα. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα να αναδείξουν την καταγωγή του υποψήφιου ευρωβουλευτή από τον παππού του -τον Ελασίτη γιατρό Πέτρο Κόκκαλη- αλλά ως δια μαγείας εξαφανίζουν από το κάδρο τον πατέρα του Σωκράτη Κόκκαλη, ιδιοκτήτη της Intracom και πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού.
Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην περίπτωση της Μυρσίνης Λοΐζου της οποίας το επώνυμο και την ιστορία προσπάθησε να καπηλευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, η επιβεβαίωση της παροιμίας «από ρόδο βγαίνει αγκάθι» καθώς η Μυρσίνη Λοΐζου «ξέχασε» να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της, της οποίας εισέπραττε παρανόμως τη σύνταξη για περισσότερα από πέντε χρόνια, σε συνδυασμό με τα αμετροεπή της σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν αυτήν εκτός ψηφοδελτίου και την περίπτωσή της σαν το μεγαλύτερο βαρίδι που έπρεπε να αποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις πρώτες καταγραφές, αξιοπρεπώς κινούνται ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Μουζάλας, ο κ. Αρβανίτης (ο οποίος ωθείται εκ Μεγάρου Μαξίμου) και η κ. Σκοπούλη, της οποίας η δύναμη εδράζεται στην Ήπειρο.
Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Καπουτζίδης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Στέφανος Τζουμάκας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Ραγκούσης.
Και στα 10 αυτά πρόσωπα έχουν γίνει κρούσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από το πολύ στενό του περιβάλλον. Το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη μετά την αρχική άρνηση έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Αρνητικά απάντησαν Στέφανος Τζουμάκας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου ενώ φαίνεται να κλειδώνει η υποψηφιότητα του Αλέξη Γεωργούλη.
Οι 5 θέσεις που μένουν για να ολοκληρωθεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εμπεριέχουν δύο βασικά συστατικά: την εκπροσώπηση του κυβερνητικού σχήματοςκαι το στοιχείο της έκπληξης από το ΠΑΣΟΚ (τύπου Μωραΐτης-Τόλκας).
Στο βάθος φαίνεται είσοδος Δραγασάκη στο ευρωψηφοδέλτιο για να εκπληρώσει την πρώτη προϋπόθεση αλλά και την αναφορά στο βαθύ ΣΥΡΙΖΑ. Για το δεύτερο συστατικό υπάρχουν πιέσεις στο Φίλιππο Σαχινίδη ενώ πηγές του ρεπορτάζ μιλούν και για κρούση στο Δημήτρη Ρέππα ενώ ως ιδανική περίπτωση αναφέρουν αυτή της Άννας Νταλάρα.
Κλείνοντας, οι πηγές μας επέμειναν ότι ο άτυπος επικεφαλής των «53», Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα είναι η πρόταση της χώρας μας για επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Facebook Comments