Ο Τσίπρας και το εγχείρημα της κεντροαριστεράς
Όπως είχαμε γράψει κι αναλύσει, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απέρριψε την πολιτική των πρόωρων εκλογών
Όπως είχαμε γράψει κι αναλύσει, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απέρριψε την πολιτική των πρόωρων εκλογών
Ο κύβος ερρίφθη. Όπως είχαμε γράψει κι αναλύσει, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απέρριψε την πολιτική των πρόωρων εκλογών και προτιμά να εξαντλήσει ακόμα και την τελευταία μέρα της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησής του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα διακινδυνεύσει μια μεγάλη εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, που θα υπονομεύσει το όποιο κύρος απέμεινε στην εξουσία του. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πλέον σαφές ότι θα αποτελέσει ισχυρό πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου. Αλλωστε ήδη ο Κυριάκος κι η ΝΔ έχουν δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στις εκλογές της 26ης Μαϊου. Κι αναλόγως του αποτελέσματος θα κριθούν πολλά πράγματα στην πορεία της χώρας προς τις εκλογές.
Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δώσει διαφορά κάτω του 3,8% (που ήταν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές του 2014), το Μαξίμου εκτιμά ότι θα αποτελέσει ακόμα και νίκη για το κυβερνών κόμμα και θεωρεί ότι θα μεταφέρει την κρίση στη ΝΔ, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα εκδηλωθεί δυσφορία κατά της ηγετικής θέσης του κ. Μητσοτάκη. Αν η διαφορά είναι άνω του 3,8% αλλά κάτω του 5%, τότε το Μαξίμου θα ισχυριστεί ότι η διαφορά θα είναι διαχειρίσιμη (μολονότι στην πραγματικότητα δεν θα είναι, όπως κι ιστορικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε σχέση με τις εθνικές εκλογές διδάσκει). Και θα προσπαθήσει με παροχολογία και με το καλό κλίμα, που παραδοσιακά επικρατεί το καλοκαίρι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Αν όμως το αποτέλεσμα έχει διαφορά άνω του 5%, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό μάλιστα με επικράτηση των υποψηφίων της ΝΔ στις μεγάλες περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά μη διαχειρίσιμη. Και θα ενισχύσει την τάση προς τη ΝΔ, κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων εκείνων, που επιλέγουν, και δεν είναι λίγοι, να πάνε με το νικητή.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο Κυριάκος με τον αέρα του αδιαμφισβήτητου νικητή, θα προκαλεί καθημερινά την κυβέρνηση και θα τονίζει την ευρεία δυσαρμονία της κοινοβουλευτικής σύνθεσης με την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση (ας μην ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πραγματικό αποτέλεσμα, δεν θα είναι δημοσκόπηση. Κι ιδίως καθώς θεωρείται παραδοσιακά ότι η ψήφος είναι πιο χαλαρή, θα προδιαθέτει για ακόμα μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της ΝΔ στις εθνικές εκλογές). Όμως, και σε αυτή ακόμα περίπτωση, που θα ακυρώνει ουσιαστικά την παρουσία της κυβέρνησης στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει διάθεση να αποχωρήσει. Άλλωστε πλέον αυτό που δείχνει να τον ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το ποσοστό της ΝΔ αλλά το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ. Αυτός είναι ο πραγματικός του αντίπαλος στην προσπάθεια του να δημιουργήσει το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς, το διάδοχο σχήμα του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ στο σήμερα, με τον ίδιον ως νέο Ανδρέα Παπανδρέου. Έστω κι αν η διεύρυνση του με πρόσωπα από την κεντροαριστερά, όπως οι κ.κ. Ραγκούσης, Μπίστης, Τζουμάκας, Θεοχαρόπουλος, Μωραϊτης, Τόλκας κλπ, δεν έχει ακόμα αποδώσει τα όσα πίστευε, το βέβαιο είναι ότι ο στόχος του για μετά τις εθνικές εκλογές είναι η διαμόρφωση ενός νέου κομματικού σχηματισμού, που θα υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καλύπτει, κατά το δυνατόν, όλο το εύρος της ανανεωτικής αριστεράς και της κεντροαριστεράς, ακόμα και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Αυτός είναι ο στόχος του, αφού χάσει την κυβέρνηση και περάσει στην αντιπολίτευση. Αυτό λίγο πολύ καταλαβαίνει ότι θα συμβεί.
Αλλά επειδή ο ίδιος είναι πολύ νέος, μόλις 45 ετών, και ξέρει ότι ο δρόμος της επόμενης κυβέρνησης του Κυριάκου και της ΝΔ είναι ναρκοθετημένος, με τις νάρκες που ο ίδιος έχει τοποθετήσει στην οικονομία και στον κρατικό μηχανισμό, που διέλυσε, θεωρεί ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει ισχυρό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ποσοστό άνω του 20%, ο μετασχηματισμός του θα είναι ευκολότερος και θα του επιτρέψει στο μέλλον να επανέλθει στην εξουσία. Αυτό εκτιμά ότι θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ. Αν το κόμμα της Φώφης Γεννηματά μείνει σε ποσοστά κάτω του 8%, δηλαδή πιο κάτω κι από το 2014, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Και θα χάσει τον λόγο της ύπαρξής του. Κι αυτό θα είναι εις όφελος του νέου σχηματισμού της κεντροαριστεράς, που επιθυμεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας. Συνεπώς ο πραγματικός του αντίπαλος σήμερα δεν είναι η ΝΔ αλλά το ΚΙΝΑΛ. Αν αυτό χάσει νόημα ύπαρξης, τότε θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία και πιθανότητα επιτυχίας το κεντροαριστερό σχήμα που επιδιώκει σήμερα να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός.
Facebook Comments