S&P: Παραμένει προς συζήτηση η επαναδιαπραγμάτευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
Τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας
Τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας
Τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τη χώρα από τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, όπως επισημαίνει η S&P Global Ratings σε νέο της σχόλιο μετά τις κάλπες της Κυριακής.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, αυτή η εξέλιξη έχει ήδη αποτυπωθεί στις θετικές προοπτικές που έχει δώσει ο οίκος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας πρόσφατα και έτσι το αποτέλεσμα των πρόσφατων γενικών εκλογών δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στo τρέχον rating που δίνει για την Ελλάδα (Β+/ Θετικό/Β).
Η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει σχέδια για τη μείωση της φορολογικής πίεσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την εξάλειψη της υπερβολικής γραφειοκρατίας και την πίεση για την ταχύτερη αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών σε σχέση με τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο επόμενο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί πιθανώς να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων της δημοσιονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, τα οποία αποδυνάμωσαν κάπως τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του τρέχοντος έτους, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 θα μπορούσε να συναντήσει εμπόδια από τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις σχετικά με προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις για τους μισθούς του δημόσιου τομέα, καθώς και των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2012, του 2015 και του 2016. Αυτό, κατά την άποψη της S&P, θα μπορούσε να περιπλέξει τη συμμόρφωση με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παράλληλα ο οίκος αναφέρει ότι αναμένει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διατηρήσει καλές σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, αν και παραμένει προς συζήτηση εάν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, κάτι που επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments