My name is Bond, Greek Bond. Θα σέβεστε…
Όταν βγήκαμε από το μνημόνιο πριν έναν περίπου χρόνο, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στο 4,5%, ενώ στα ίδια επίπεδα ήταν και στις αρχές του 2019
Όταν βγήκαμε από το μνημόνιο πριν έναν περίπου χρόνο, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στο 4,5%, ενώ στα ίδια επίπεδα ήταν και στις αρχές του 2019
Όταν βγήκαμε από το μνημόνιο πριν έναν περίπου χρόνο, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στο 4,5%, ενώ στα ίδια επίπεδα ήταν και στις αρχές του 2019. Η προεξόφληση της αγοράς για κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα (τότε είχε αρχίσει να «παίζει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών) σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα (τελικά) της κάλπης το οποίο έχει οδηγήσει σε ενίσχυση των προσδοκιών για βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, έφεραν τις αποδόσεις στο 1,55%. Σε όποιον και αν λέγαμε πριν μήνες ότι η Ελλάδα θα φτάσει να δανείζεται με επιτόκια που πλησιάζουν στο 1% παρά στο 5%, σίγουρα δεν θα το πίστευε. Και όμως. Τόση διαφορά μπορεί να κάνει απλά και μόνο η αλλαγή πολιτικής σελίδας σε μία χώρα με μία κυβέρνηση η οποία δεν παζαρεύει, δεν προκαλεί ρήξεις με τους εταίρους για εντυπωσιασμό, δεν παρακαλεί, ούτε υπόσχεται ψηφοθηρικά επιδόματα, αλλά έχει ήδη έτοιμες πολιτικές οι οποίες θα οδηγήσουν την χώρα στην κανονικότητα, τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και στην επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων.
Η πορεία της αγοράς ομολόγων, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει κατρακυλήσει κατά 65% (!) από τις αρχές του 2019, οφείλεται τόσο κινήσεις της νέας κυβέρνησης οπότε η αγορά «βλέπει» περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση και άρα «διψά» για τις ελληνικές αποδόσεις, όσο και στο γενικότερο περιβάλλον της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης το οποίο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό μετά και τις ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από την παγκόσμια οικονομία και οι οποίες θα οδηγήσουν σχεδόν βέβαια την ΕΚΤ σε νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολίτικής, με έναν νέο γύρο QE.
Και για όποιον σκεφτεί ότι δεν οφείλεται μόνο στον Μητσοτάκη αλλά στην «τύχη» του να βρισκόμαστε σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, θα του απαντήσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα για πρώτη φόρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια μπορούν και ακολουθούν τις τάσεις που υπάρχουν «έξω». Έχουν μπει δει σε ρυθμούς «κανονικότητας». Τα προηγούμενα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν ιδιαίτερη συσχέτιση με την υπόλοιπη αγορά και αυτό έχει πλέον αλλάξει μετά την τακτική πρόσβαση στις αγορές και ειδικά μετά την 7ετία – την πρώτη μετεκλογική έκδοση – η οποία έδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με επιτόκια κάτω του 2%. Το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που δημιουργεί το upside για τους ελληνικούς τίτλους.
Επιπλέον, μην ξεχνάμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε γρήγορα έτσι ώστε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η πλήρης άρση των capitalcontrols αποτελεί το απόλυτο σήμα ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις «προβληματικές» χώρες. Για αυτό και χαιρετίστηκε από τις αγορές με τους αναλυτές να τονίζουν πως οι επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα. Όπως σημείωσε η Moody’s, το τέλος των capital controls θα ενισχύσει τις επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές οι οποίοι θα προσφέρουν επίσης περισσότερες ευκαιρίες ποιοτικού δανεισμού στις τράπεζες, βελτιώνοντας τα βασικά έσοδα και κέρδη τους. Θα χαλαρώσει, επίσης, τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών συναλλαγών, ιδιαίτερα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και στο εμπόριο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Σύμφωνα με τον οίκο, η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων είναι θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών καθώς αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών.
Παράλληλα, το τέλος των capital controls πρόκειται να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.
Η απόφαση της Fitch να μην αλλάξει το rating της Ελλάδας πριν μερικές ημέρες καθώς αυτή της Moody’s να μην δημοσιεύσει το προγραμματισμένο της review, δεν αποτελούν αρνητικό μήνυμα για τις αγορές, αντίθετα οι αναλυτές θεωρούν «φυσιολογικές» αυτές τις αποδόσεις. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, είναι αρκετά ασυνήθιστο οι οίκοι να αλλάξουν την αξιολόγηση μίας χώρας μόνο λόγω πολιτικών εξελίξεων, ιδίως τις αλλαγές στις κυβερνητικές πλειοψηφίες μετά από νέες εκλογές. Οι οίκοι θέλουν να δουν κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα από τις πολιτικές της κυβέρνησης και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουν το οτιδήποτε. Όπως σημείωσε η Citigroup, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για άρση των capital controls θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις επόμενες αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης. Η JP Morgan εκτιμά επίσης ότι στο επόμενο διάστημα αναμένονται αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Όπως σημειώνει, σε πρόσφατη έκθεσή της η Moodys είχε τονίσει πως στους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας περιλαμβάνεται η έλευση μιας κυβέρνησης με προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και μία σαφής και αξιόπιστη ατζέντα για περαιτέρω οικονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτό, όπως τονίζει η JP Morgan, έρχεται με την πρόσθετη προϋπόθεση για ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν μείωση του χρέους και ουσιαστική βελτίωση της υγείας του τραπεζικού κλάδου. Έτσι, οι θετικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, είναι ζητήματα του μεσοπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου διαστήματος.
Facebook Comments