Μεγάλη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ο κύριος λόγος είναι η φιλοσοφία της νέας κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή αυστηροποίηση όλων των διαδικασιών. Να μπει ένα τέλος στην «Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι».

Η κάθετη διαφωνία προκύπτει και από τον τίτλο στην «Αυγή», που κατηγορεί τους κυβερνητικούς ως «Ακροδεξιούς και Επικίνδυνους», με την προσθήκη ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα «στα πρότυπα του Σαλβίνι και του Ορμπαν»! Τους δύο Ευρωπαίους πολιτικούς, δηλαδή, που έχουν κάνει σημαία της πολιτικής τους τη μη αποδοχή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τους.

Η βασική κατηγορία που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά το γεγονός ότι τα κύματα των προσφυγικών ροών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές της Ελλάδας και των νησιών- είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει «με ανθρωπισμό» το πρόβλημα των μεταναστών-προσφύγων, όπως γράφει η εφημερίδα του κόμματος στο κύριο άρθρο της.

Γι αυτό και η κατηγορία που απευθύνει η Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση, ότι βάφτισε αυθαίρετα το θέμα «μεταναστευτικό πρόβλημα» και όχι «προσφυγικό», ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει αυστηρές ρυθμίσεις.

Αγνοώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων, πλέον, δεν είναι άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες, αλλά οικονομικοί μετανάστες από τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική που δεν δικαιούνται άσυλο. Ούτε μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ούτε να βρουν εργασία στην Ελλάδα, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες.

Οι οικονομικοί μετανάστες εκτιμούνται σε ποσοστό 75% των συνολικών αφίξεων, ανέφερε σε πρωινή του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας με την σειρά του σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter «Ευτυχώς θα μπορούμε τώρα να κοιμόμαστε ήσυχοι»,  χωρίς όμως κανένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μία απάντηση στο καίριο ερώτημα: Είναι η λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό οι καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας; Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την υγιεινή, την τήρηση του νόμου αλλά και τον ανθρωπισμό, με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες-μετανάστες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για τον τερματισμό των καταλήψεων. Οι φωτογραφίες όμως των κτιρίων που εκκενώθηκαν δείχνουν αχούρια, άθλιες συνθήκες και καμία υγειονομική προστασία. Εκεί λοιπόν “τα μικρά παιδιά και οι μάνες”, κατά ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μένουν;».

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την ιδέα των επαναπροωθήσεων σαν την πιο σοβαρή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει από το κύμα των μεταναστών που κατακλύζουν τα νησιά, μαζί με τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες, φαίνεται και από την αντίδρασή του στον κατάλογο των «ασφαλών τρίτων χωρών» που θέλει να ετοιμάσει η κυβέρνηση. Δηλαδή χωρών στις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος ή εμφύλιος και όπου οι μετανάστες (π.χ. από τη Βόρεια Αφρική) θα μπορούν να επιστρέψουν χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους.

«Προβλέπουν», γράφει η ανακοίνωση, «κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή».

Γι αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «κατάφερε σε τρία χρόνια να πραγματοποιήσει μόνο 1.806 επιστροφές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι και η επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ή την άρνηση χορήγησης ασύλου. Αφού σήμερα για να τελεσιδικήσει η απόφαση περνούν μήνες, ενώ εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις κινδυνεύουν να απορριφθούν εξαφανίζονται στην ενδοχώρα χωρίς η αστυνομία να είναι σε θέση να τους εντοπίσει.

Οι ταχύτερες διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για την εξέταση των προσφυγών για το άσυλο προκάλεσαν επίσης την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση: «Μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση, σε πλήρη σύγχυση, ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας».

Facebook Comments