Η Ελλάδα στη μέγγενη του μεταναστευτικού
Η χώρα έχει εισέλθει, μετά την εκλογή του Κυριάκου και της ΝΔ, σε μια φάση ανάκαμψης, που γίνεται ορατή δια γυμνού οφθαλμού
Η χώρα έχει εισέλθει, μετά την εκλογή του Κυριάκου και της ΝΔ, σε μια φάση ανάκαμψης, που γίνεται ορατή δια γυμνού οφθαλμού
Η χώρα έχει εισέλθει, μετά την εκλογή του Κυριάκου και της ΝΔ, σε μια φάση ανάκαμψης, που γίνεται ορατή δια γυμνού οφθαλμού, ακόμα κι από ανθρώπους που δεν ήταν φιλικοί απέναντι τους. Φυσικά, ο δρόμος της νέας κυβέρνησης δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Αντίθετα, τα προβλήματα είναι τεράστια. Κι ανά πάσα στιγμή, μπορεί να συμβούν γεγονότα άσχετα από την όποια κυβερνητικά πολιτική, που μπορεί να επιβαρύνουν την οικονομία και την κοινωνία, όπως η πρόσφατη κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Kook, που έπληξε τον σημαντικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Αλλά, παρά αυτές τις αντιξοότητες η κυβέρνηση συνεχίζει με επιτυχία τον δύσκολο δρόμο της, που εκτιμάται ότι σύντομα θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Κάτι, που αναμένεται να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, υπάρχει ένας τομέας, που είναι ο μεγάλος εφιάλτης και του πρωθυπουργού, και των υπουργών του και των βουλευτών του κι εντέλει της ίδιας της χώρας. Αυτός του μεταναστευτικού. Η βίαιη εξέγερση στην Μόρια την περασμένη Κυριακή, με αφορμή μια πυρκαγιά, που ξέσπασε για άγνωστους ακόμα λόγους, με θύμα μια γυναίκα μετανάστρια, έθεσε με σκληρό τρόπο την πραγματικότητα, που αφορά το μεταναστευτικό. Που έχει ενταθεί υπερβολικά τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες, από 16-26 Σεπτεμβρίου, μόλις μέρες έφτασαν στη χώρα μας, πάνω από 5000 μετανάστες
Το μεταναστευτικό είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Κι είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί. Είναι το μόνο που μπορεί να γκρεμίσει όχι μόνο τη κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά δυσεπίλυτο. Δεν υπάρχει εύκολη η απλή λύση. Απαιτούνται διεθνής συνεργασία κι αποφασιστικά έως αυστηρά μέτρα. Και πάλι είναι αμφίβολη η επιτυχία τους. Προκαταλήψεις και ιδεοληψίες δεν χωρούν. Χρειάζεται εθνική πολιτική και συνεννόηση. Χωρίς κραυγές και λαϊκισμό. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και μακροπρόθεσμα μπορεί, αν αφεθεί, να μετατραπεί σε θέμα ακόμα κι εθνικής επιβίωσης!
Αυτό το έχει αντιληφθεί πλήρως ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών-προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μια από τα τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου και έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες αιτούντων άσυλο ανά κάτοικο. Μάλιστα και παρά τη δυσανάλογη επιβάρυνση και την τεράστια πίεση στα συστήματα υποδοχής και ασύλου, καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες και διαθέτουμε πόρους, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, προκειμένου να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόσο των προσφύγων όσο και των μεταναστών. Δεν μπορεί, όμως, η χώρα μας να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Οι πρόσφυγες-μετανάστες δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους, αλλά έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών της συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά.
Η διαχείριση της μετανάστευσης είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση, συνολική προσέγγιση και λύσεις, βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης και όχι στις ξενοφοβικές ατζέντες. Γι’ αυτό αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιό της στη συμφωνία, ενώ τόνισε πως είναι απαράδεκτη η πρόσφατη σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί γρηγορότερα στην υιοθέτηση νέων κανόνων για τους αιτούντες άσυλο, που θα ισχύουν για όλες τις χώρες. Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Schengen, να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αλλά να αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση.
Γι’ αυτό επισημαίνουμε ότι το μείζον πρόβλημα, που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας κι απειλεί να γκρεμίσει όχι μόνο την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα, είναι το μεταναστευτικό. Κι είναι το μείζον γιατί είναι πολυεπίπεδο, πολυσύνθετο, δυσεπίλυτο. Δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με ιδεοληψίες, λαϊκισμούς, ακραίες κραυγές κι υπερβολές. Απαιτείται εθνική στρατηγική κι εθνική συνεννόηση, που δυστυχώς δεν υπάρχουν. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να επιδιώξει την συνεννόηση, στη βάση εθνικής, μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Και του συνόλου της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί σε αυτή!
Facebook Comments