Μεϊμαράκης: Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφή
Σαφέστατο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ανοιχτή διαδικασία "από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ"
Σαφέστατο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ανοιχτή διαδικασία "από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ"
Σαφέστατο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ανοιχτή διαδικασία “από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ”, έστειλε ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει τη στάση του, σε περίπτωση αλλαγής του τρόπου εκλογής. Παράλληλα, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έθεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προ των μεγάλων ευθυνών του απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, διαμηνύοντας πως η λεωφόρος Συγγρού δε δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, αλλά θα αγωνιστεί για να αλλάξουν πολλά από τα μέτρα της νέας συμφωνίας, τα οποία και χαρακτήρισε υφεσιακά.
Υπενθυμίζοντας ότι είχε διαφωνήσει με την εκλογή ηγεσίας “από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ”, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η κομματική βάση θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία.
“Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει αν είμαι μεταβατικός ή προσωρινός. Το μεταβατικός χαρακτηρίζει χρονικά μία περίοδο. Αισθάνομαι πως όλοι είμαστε προσωρινοί. Ζητούμενο είναι να έχουμε μοντέλο στη Νέα Δημοκρατία πιο συλλογικής λειτουργίας. Να ακολουθήσουμε στη Νέα Δημοκρατία το μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες. Όταν ξεπεράσουμε τα εθνικά ζητήματα, αυτό θα προχωρήσει. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει. Να δώσουμε το στίγμα μας. Να ανοίξουμε τον κατάλογο των μελών. Να συζητήσουμε για το αύριο της Παράταξης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. “Ουδέποτε διεκδίκησα το περιβραχιόνιο. Μου άρεσε πάντα να εκπροσωπώ τον κόσμο. Υπηρέτησα πάντα, με οποιοδήποτε αρχηγό, τις αξίες του κόμματός μας. Τη διαδικασία την είχα καταγγείλει το 2009. Δεν ήταν εκλογή από τη βάση. Ήταν εκλογή από τον κάθε περαστικό. Δεν πιστεύω στην άμεση Δημοκρατία σε αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία σημαίνει ότι εκλέγεις τους αντιπροσώπους. Το πρότεινα και το 2009. Η εκλογή του 2009 ήταν άψογη. Υπήρξε η σωστή ηγεσία από τον κ. Σαμαρά. Με αυτή τη διαδικασία δε θα είμαι υποψήφιος. Εάν αλλάξει με τακτικό συνέδριο θα το σκεφτώ. Αυτή τη δουλεία μπορώ να την υπηρετήσω και χωρίς να είμαι πρόεδρος. Το κοστούμι του προέδρου με στενεύει αρκετά”, επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε καταστροφή το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αν και δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για να τις κερδίσει, αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό παράθυρο για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με τα χαρακτηριστικά της μακράς πνοής.
“Ο μεσαίος δρόμος είναι αυτός που αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχουμε πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εάν έχουμε τέτοια πρόταση και είναι μακράς πνοής θα μας απασχολήσει θετικά. Ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται ποιο κόμμα θα είναι τότε αξιωματική αντιπολίτευση. Και αναφέρομαι στη Χρυσή Αυγή. Θεωρώ ότι δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Εμείς βάλαμε πλάτη ως Νέα Δημοκρατία, για να μείνει όρθια η χώρα. Ο κ. Τσίπρας έχει πρόσφατη εντολή. Έχει το δημοψήφισμα. Έφερε τη συμφωνία. Γιατί να κάνει εκλογές; Ακούω για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ποιος είναι ο ειδικός σκοπός για μία κυβέρνηση τέτοιου είδους; Εάν πάμε σε εκλογές, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πει γιατί θα πάμε σε εκλογές. Γιατί έχω αίσθηση ότι θα πάει για να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό του κόμματός του. Αφού δε θέλει ο πρωθυπουργός να μπούμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, εγώ θα του το πω;”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. “Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όποιον έχει λογική. Με παραλογισμούς θεωρώ δύσκολη τη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Θα προχωρήσω τα οργανωτικά της Νέας Δημοκρατίας. Θα ξαναβάλω σε τροχιά όλα τα θέματα για να βρούμε και πάλι το μεσαίο δρόμο. Κάναμε την αυτοκριτική μας. Ο κ. Σαμαράς έκανε αυτοκριτική. Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είχε καλές επιδόσεις. Εάν ξεπερνούσαμε τον κάβο της προεδρικής εκλογής τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα”, συμπλήρωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της Δημοκρατικής Αριστεράς και του κ. Κουβέλη για τη στάση τους στη διαδικασία του Δεκεμβρίου. “Αναρωτιέμαι, η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Κουβέλης είναι ευχαριστημένοι με τα πράγματα όπως είναι σήμερα; Εάν είχαν ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας τα πράγματα θα ήταν καλύτερα”, επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που επαναπροσδιόρισε το δρόμο της Νέας Δημοκρατίας στο μεσαίο δρόμο, έδειξε σαφώς ότι το τι θα ψηφίζει και τι θα καταψηφίζει το κόμμα εντός της Βουλής θα έχει πάντα ως αιχμή του τη λογική και ερωτηθείς για την πρόωρη κάλπη, σημείωσε: “Οι εκλογές θα είναι καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι εμείς. Όταν δω και το διακύβευμα του κ. Τσίπρα θα σας πω και γιατί θα κερδίσουμε”.
Σταχυολογώντας, τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Μεϊμαράκη έχουν ως εξής:
-Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Να δείχνει ότι είναι η δύναμη που μπορεί να ακουμπήσουν όλοι επάνω της. Δεν είναι αυτή η ώρα συζήτησης των εσωκομματικών.
-Είμαστε της συνεννόησης. Βάζουμε τη χώρα επάνω από το κομματικό κόστος. Αυτό το κατάλαβαν και οι πολίτες και η κυβέρνηση. Όμως υπάρχουν και όρια ανοχής, που δεν πρέπει να ξεπερνάει η κυβέρνηση και η Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να λέει ότι δεν πιστεύει στη συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια ανοχής, ιδιαίτερα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Τα μέτρα της συμφωνίας είναι υφεσιακά. Όμως, είναι πολιτικές αναγκαίες.
-Το μνημόνιο δεν είναι αριστερό ή δεξιό. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτές οι πολιτικές μας οδηγούν στην ανάπτυξη. Δε γίνεται να εισπράττονται φόροι από την ιδιωτική πρωτοβουλία, για να στηρίζεται το μεγάλο κράτος.
-Το θέμα μας δεν είναι μόνο πώς θα ανεβάζουμε φόρους, όπως ο ΦΠΑ. Αλλά, πώς μπορεί να εισπραχθεί. Τα μέτρα είναι απολύτως υφεσιακά. Τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα, γιατί καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Την απειρία του πρωθυπουργού η χώρα την πλήρωσε με πολλά εκατομμύρια.
-Αυτό που έγινε με τις τράπεζες, προέκυψε ελέω συμφωνίας. Τελείωσε ο χρόνος. Το ήξερε αυτό το Μέγαρο Μαξίμου.
-Καλώς εμείς προχωρήσαμε στη συμφωνία. Κακώς οι εταίροι δεν προχώρησαν στην αξιολόγηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν κάναμε λάθη. Πιέσαμε για να κλείσουμε τη συμφωνία.
-Ούτε τυράκι δεν έδωσε η Τρόικα πριν τις εκλογές, για να είναι διαχειρίσιμο το αποτέλεσμα. Αντίθετα, βοήθησε τον κ. Τσίπρα. Θα ήθελα οι ξένοι να συμπεριφέρνονται καλύτερα στον πρωθυπουργό. Εκείνη την ώρα αισθανόμουν αλληλέγγυος στον κ. Τσίπρα.
-Όταν ο κ. Τσίπρας βρήκε χαμογελαστός, δεν είχε καταλάβει ότι δεν έχει κανέναν με το μέρος του. Κανένα σύμμαχο. Το Φεβρουάριο του έδωσαν δύο δισεκατομμύρια. Αυτή η συμφωνία πέρασε από τα ξένα Κοινοβούλια. Αναφερόταν καθαρά ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης. Το Φεβρουάριο έπρεπε να προχωρήσει και να κλείσει συμφωνία ο κ. Τσίπρας. Πίστεψε ότι τραβώντας το χρόνο, θα έρθουν οι ευρωπαίοι και θα μας παρακαλούν. Πράγμα που δεν έγινε.
-Δεν προκύπτει πουθενά το “120”. Η ψήφος δυσπιστίας δείχνει εάν υπάρχει δεδηλωμένη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ψήφος σε νομοσχέδια. Η δική μου ανάγνωση είναι ότι το “120” είναι τακτικισμός. Δε μπορεί να ζητήσει εκλογές ο κ. Τσίπρας για το “120”. Υπάρχει θέμα δέσμευσης για συμφωνία. Τα κυβερνητικά κόμματα οφείλουν να βάλουν κομματική πειθαρχία.
-Στη συνολική διακυβέρνηση διαφωνούμε. Και με πολλά από τα μέτρα διαφωνούμε, όμως μας κρατάνε σε ευρωπαϊκή πορεία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε. Με τις πολιτικές και τις προτάσεις μας.
-Αυτά τα μέτρα είναι εξοντωτικά για τον αγρότη. Εμείς πιστεύουμε ότι ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Δεν θα το ψηφίσουμε. Ή θα είναι κατά συνείδηση, όταν τα αγροτικά θα έρθουν στη Βουλή. Ή θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε. Λέμε ευθέως στον κ. Τσίπρα. Πάμε στην Ευρώπη να διαπραγματευτούμε.
-Ήρθε η ώρα ο κ. Τσίπρας να μας πει που θέλει να πάμε. Είμαστε σε μία ιστορική και κρίσιμη στιγμή. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας, αλλά όχι απευθείας.
-Ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος. Αυτά τα δύο θα πρέπει να τα ξεκαθαρίσει. Να απευθύνεται στην αντιπολίτευση, όπως της αρμόζει.
-Μπορώ να βοηθήσω τον κ. Τσίπρα όσο θέλει. Αλλά όχι κι έτσι. Όχι όταν υιοθετεί τακτικισμούς, όπως αυτούς της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή. Ο λόγος του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του δεν είναι Αριστερός. Είναι δυνατόν να λένε ότι θα συνηθίσουν οι πολίτες στις ουρές των τραπεζών;
-Δεν πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να μας βγάλει από το ευρώ. Αλλά πρέπει να μας το πει και ο ίδιος αυτό. Από τις αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη φαίνεται ότι συζητούσαν το θέμα της δραχμής. Η συντριπτική γνώμη είναι συντριπτικά υπέρ του ευρώ. Εάν πηγαίναμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταστρεφόταν η χώρα και οι πολίτες. Το Grexit δεν έφυγε. Υπάρχει. Έφυγε από τις διαπραγματεύσεις και ανήγγειλε δημοψήφισμα.
-Η Νέα Δημοκρατία δεν περιμένει την καταστροφή της χώρας, για να δικαιωθεί. Εμείς κάνουμε το σταυρό μας να έρθει συμφωνία. Τώρα, πάμε το καράβι όλοι μαζί. Για να βρούμε λύση.
-Δεν έχω καμία αντίληψη της διαπραγμάτευσης. Εάν θέλει ο κ. Τσίπρας ας έρθει να με ενημερώσει. Και βέβαια θα ήθελα να έχω ενημέρωση, αλλά κι εμείς θα θέλαμε να έχουνε επαφή, λόγου χάρη με το Γενικό Λογιστήριο. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός. Του έχω αλλάξει τον αδόξαστο στον έλεγχο. Θα το δούμε εάν θα ψηφίσουμε το μνημόνιο. Μη βιάζεστε.
-Είναι δυνατόν σε ζητήματα, όπως το αγροτικό, να στηρίζουμε μέτρα που εμείς οι ίδιοι δεν τα συζητούσαμε καν; Από πού και ως που ο κ. Βαρουφάκης διαχειρίστηκε το αγροτικό; Αφού δεν έχει καμία γνώση. Εμείς το λέγαμε. Ο άνθρωπος δεν κάνει. Όπως λέμε πως ο κ. Χουλιαράκης κάνει καλά τη δουλειά του. Αλλά του τραβούν το χαλί.
-Κάθε τι που θα οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση την ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι δε μπορεί να προχωρήσει. Και το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά θα το παλέψουμε. Αμέσως μόλις σταθεί η χώρα στα πόδια της, πάρα πολλά από αυτά τα μέτρα μπορούμε να τα συζητήσουμε και να τα φέρουμε σε μία κανονικότητα.
Facebook Comments