Ήρθε το τέλος του ράλι στα ομόλογα;
Η αναμονή των ανακοινώσεων Τραμπ για εξάμηνη αναβολή των δασμών προς την Ευρώπη στις αρχές της εβδομάδας, οδήγησε σε αύξηση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών
Η αναμονή των ανακοινώσεων Τραμπ για εξάμηνη αναβολή των δασμών προς την Ευρώπη στις αρχές της εβδομάδας, οδήγησε σε αύξηση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μιλήσει για τις πιέσεις που δέχτηκαν τα ελληνικά ομόλογα, μετά και τις δύο επιθετικές εκθέσεις από UBS και Societe Generale, που έκαναν τον γύρο της αγοράς και… συμβούλευαν επενδυτές και πελάτες τους να ρευστοποιήσουν τους ελληνικούς τίτλους, μία ακριβώς ημέρα μετά τον μηδενισμό των ελληνο-ιταλικών spreads. Οι πιέσεις συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τόσο το ελληνικό όσο και το διεθνές sell-off των ομολόγων, να ενταθεί. Πολλοί άρχισαν αν μιλούν για το τέλος του ράλι στα ομόλογα, ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι επισημαίνουν πως αυτό αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα είναι λογικό να συμβεί μετά και το ιλιγγιώδες ράλι που έχει σημειωθεί τους προηγουμένους μήνες.
Η αναμονή των ανακοινώσεων Τραμπ για εξάμηνη αναβολή των δασμών προς την Ευρώπη στις αρχές της εβδομάδας, οδήγησε σε αύξηση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών, κάτι που τους έστρεψε μακριά από τα ομόλογα και προς τις μετοχές, και αυτό σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, το οποίο έχει ταρακουνήσει τις αγορές, διατήρησε τις πιέσεις στα ομόλογα διεθνώς. Οι πιέσεις αυτές είχαν ξεκινήσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες όταν αρχίσαν να υποχωρούν οι ανησυχίες γύρω από το Brexit, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας καθώς και για την παγκόσμια οικονομία, λόγω των πιο ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το δημοσίευμα των FT ότι η ΕΚΤ δεν έχει άλλα καύσιμα να στηρίξει την ανάπτυξη και έτσι η Λαγκάρντ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, πέραν αυτών που ανακοίνωσε ο Ντράγκι πριν αποχωρήσει από το τιμόνι της ΕΚΤ. Οι προσδοκίες για περισσότερο QE και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων ήταν αυτές που οδήγησαν κυρίως στο ράλι των ομολόγων της ευρωζώνης τους προηγουμένους μήνες.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η αξία των ομολόγων παγκοσμίως με αρνητικές αποδόσεις έχει μειωθεί σημαντικά από την κορυφή των 17 τρισ. δολ. που άγγιξε τον Αύγουστο και σήμερα διαμορφώνεται περίπου 30% ή κατά 6 τρισ. δολ. χαμηλότερα, κοντά στα 11 τρισ. δολάρια. Αν κοιτάξει μάλιστα κανείς την εικόνα των 10ετών ομολόγων διεθνώς, μόνο έξι χώρες αυτή τη στιγμή έχουν αρνητική απόδοση ενώ πριν δύο μήνες οι χώρες έφταναν αυτές έφταναν τις 13.
Τα ελληνικά ομόλογα είχαν μείνει αλώβητα από τις πιέσεις που βίωσαν τα κρατικά ομόλογα διεθνώς το τελευταίο δίμηνο, υπεραποδίδοντας μάλιστα εντυπωσιακά τον Οκτώβριο, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 23 μονάδες βάσεις κόντρα στο διεθνές sell-off. Ωστόσο, οι πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου απέδειξαν πως παραμένουν ευάλωτα στις διεθνείς εξελίξεις, με το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και τη χαμηλή της ρευστότητα να «ευνοούν» τις έντονες διακυμάνσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να φτάσει ενδοσυνεδριακά έως και το 1,59% την Παρασκευή προτού υποχωρήσει στο 1,53% από μόλις 1,155% πριν μερικές ημέρες. Από την 1η Νοεμβρίου ωστόσο, το κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 30%.
Την εκτόξευση αυτή στο 1,59% παράγοντες της αγοράς απέδωσαν στη μείωση των θέσεων που έχουν τα hedge funds στα ελληνικά ομόλογα. «Τα hedge funds μειώνουν την έκθεσή τους στο ρίσκο καθώς κλείνουν τα «βιβλία» τους για το έτος, κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει τον Νοέμβριο», σχολιάζουν διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό άλλωστε εξηγεί και το βαρύ sell-off στα ιταλικά ομόλογα την Πέμπτη και την ακόλουθη ανάκαμψή τους την Παρασκευή.
Το κλείσιμο αυτό των βιβλίων στο οποίο προχωρούν αυτό το διάστημα τα ξένα χαρτοφυλάκια εξηγεί και μέρος των πιέσεων στα ομόλογα διεθνώς. Ουσιαστικά κλείνουν τις θέσεις τους χωρίς να αναλαμβάνουν νέες, και έτσι τα spreads διευρύνονται, κάτι που συνηθίζεται στο τέλος του δ’ τριμήνου.
Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται σύντομα να «επιστρέψουν[. Σε νέο σημείωμά της, η Capital Economics επανέλαβε πως τα ελληνο-ιταλικά spreads θα βρεθούν σύντομα και πάλι σε αρνητικά επίπεδα και θα παραμείνουν εκεί για αρκετό διάστημα.
Και η Bank of America δεν φαίνεται να ανησυχεί για το sell-off και βλέπει επιστροφή του θετικού μομέντουμ στα ελληνικά ομόλογα για τρεις σημαντικούς λόγους:
1) Κυνήγι αποδόσεων σε μια αγορά που επωφελείται από την αυξημένη ρευστότητα.
To κυνήγι των αποδόσεων έχει ωφελήσει τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας φέτος και αυτό όπως εκτιμά η τράπεζα, θα συνεχιστεί στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Έχοντας τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να επωφεληθούν από αυτό, δεδομένου ότι βελτιώνεται και η ρευστότητα. Ήδη έχει αυξηθεί ο τζίρος στην ΗΔΑΤ και ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να στηρίξει αυτή τη διαδικασία αυξάνοντας τα ομόλογα σε κυκλοφορία.
2) Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αναγνώριση του γεγονότος από τους οίκους αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση έχει πάρει την «ιδιοκτησία» του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καθώς και η επιτυχής εκκίνηση του Ηρακλή μπορεί να οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει προσδοκίες ότι η χώρα θα επανακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» με την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράσει ελληνικούς τίτλους στο πλαίσιο του QE.
3) Αυξημένη πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα.
Από το 2015 δεν επιτρέπεται στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, ωστόσο υπάρχει προοπτική άρσης αυτού του περιορισμού και αυτό θα είναι bullish για τα ελληνικά ομόλογα καθώς θα ενισχύσει τη ρευστότητα και θα δημιουργήσει έναν αγοραστή «τελευταίου καταφυγίου», ο οποίος και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Facebook Comments