Σε αναβάθμιση της σύστασης για Ελλάδα σε overweight από neutral προχωρά η HSBC, μία μέρα μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τις ελληνικές τράπεζες σε “buy”.

Ο οίκος υποβαθμίζει παράλληλα την Αίγυπτο σε neutral από overweight, σημειώνοντας ότι από μακροοικονομικής πλευράς, οι δυο οικονομίες κινούνται πλέον σε αντίστροφες τροχιές.

Οπως αναφέρει η HSBC, στην Ελλάδα η εκλογή φιλικής προς το επιχειρείν κυβέρνησης αλλά και η επιτάχυνση της ανάπτυξης δείχνουν να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές και για το χρηματιστήριο.

Σε όρους αποτίμησης, το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 15,4, πολύ υψηλότερα του 10,8 για την Αίγυπτο, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2019. Ωστόσο, η κερδοφορία των ελληνικών εταιριών αναθεωρείται συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν κατρακυλήσει σε νέα χαμηλά στο 1,5% με το 10ετές της Αιγύπτου στο 14%. Ως εκ τούτου, τα πραγματικά επιτόκια, με βάση και τον πληθωρισμό, διαμορφώνονται στο 2,2% και 10,9% αντίστοιχα. Αυτό οδηγεί σε μείωση του σχετικού κόστους κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, οι οικονομολόγοι της HSBC παραμένουν θετικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και βλέπουν το ΑΕΠ να φτάνει το 1,7% φέτος, το 2,2% το 2020 και να υποχωρεί ελαφρώς στο 2,0% το 2021.

Προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει αυτούς τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ικανότητά της να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις είναι καθοριστικής σημασίας, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα. Το γεγονός ότι πέρσι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ (2% του ΑΕΠ) σε συνδυασμό με τις πολιτικές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, είναι ενθαρρυντικά στοιχεία. Έτσι, η ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 1,5% είναι πρωταρχικής σημασίας – από κοινού με τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα – για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του υψηλού χρέους της Ελλάδας (181,1% του ΑΕΠ πέρυσι).

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που μέχρι στιγμής έχει χαιρετιστεί από τις αγορές, σημειώνει η HSBC. Για το 2020, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε 24% από 28% και τον φόρο στα μερίσματα σε 5% από 10%. Ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα μπορούσαν να διερευνηθούν άλλα μέτρα τα οποία θα είναι θετικά προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους.

Θετικές οι επιπτώσεις για τις μετοχές
Όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, τα θετικά βασικά μακροοικονομικά μεγέθη αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στην αγορά μετοχών. Ορισμένα πιθανά μέτρα πολιτικής είναι σαφώς ειδικά σχεδιασμένα για να ωφελήσουν τον εταιρικό τομέα. Οι αποτιμήσεις δεν είναι φθηνές, αλλά η βάση κερδοφορίας είναι χαμηλή και έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί έντονα, κατά την άποψη της HSBC. Το εκτιμώμενο P/E για το 2019 είναι στο 15,4x και οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών για το 2019 και το 2020 τοποθετούνται στο 17% και στα δύο έτη.

Τράπεζες
Αν και το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει σημειώσει ισχυρές αποδόσεις, οι τοποθετήσεις των επενδυτών δεν είναι επιθετικές, όπως σημειώνει. Κατά την άποψή της, οι τράπεζες είναι ο καλύτερος τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στο story της ελληνικής αγοράς μετοχών, καθώς όπως τόνισε σε σχετική της έκθεση για τον κλάδο όπου και σύστησε αγορά όλων των ελληνικών τραπεζών, η αγορά θα συνεχίσει να εκπλήσσεται  θετικά από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, με θετικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών και των θεμελιωδών στοιχείων των τραπεζών.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments