Η αναβάθμιση της Ελλάδας προ των πυλών…
Μπορεί η Ελλάδα να έχει αυτή τη στιγμή τη χαμηλότερη αξιολόγηση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο η τάση των ratings της είναι ανοδική
Μπορεί η Ελλάδα να έχει αυτή τη στιγμή τη χαμηλότερη αξιολόγηση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο η τάση των ratings της είναι ανοδική
Μπορεί η Ελλάδα να έχει αυτή τη στιγμή τη χαμηλότερη αξιολόγηση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο η τάση των ratings της είναι ανοδική, με το 2019 να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε όρους αξιολογήσεων σε σχέση με όλες τις χώρες της περιοχής (με δεύτερη την Πορτογαλία, τρίτη την Ιρλανδία και τέταρτη την Ισπανία) και αναμένεται να συνεχιστεί αυτό το θετικό μομέντουμ και το 2020, όπως εκτιμά η DZ Bank σε νέα της έκθεση.
Όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή μόνο oι οίκοι S&P και DBRS δίνουν στην Ελλάδα θετικές προοπτικές, ωστόσο η DZ Bank εκτιμά πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα βελτίωσης της αξιολόγήσης της από τη Moodys, η οποία δίνει αξιολόγηση Β1 με σταθερές προοπτικές.
Σύμφωνα με την DZ Bank οι θετικοί παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη βαθμολογία της Ελλάδας από τους οίκους είναι το γεγονός ότι η χώρα “τρέχει” πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα υψηλά, βρίσκεται στον δρόμο της (μέτριας) ανάπτυξης, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι θετικές και το Ελληνικό Δημόσιο έχει επιστρέψει επιτυχώς στη χρηματοδότησή του από τις αγορές. Όπως τονίζεται, η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αυτό επίσης αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στις “ετυμηγορίες” των οίκων σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Συνεπώς, όπως καταλήγει η DZ Bank, όλα τα επιχειρήματα είναι υπέρ της αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή του “ΒΒ” σε μέσο όρο, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ωστόσο, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, ο δρόμος προς την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει μακρύς καθώς η επίτευξη αυτού του ορόσημου απαιτεί τη σημαντική μείωση του χρέους και την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στην επενδυτική της στρατηγική για το 2020, η DZ Bank διατηρεί οverweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα καθώς, όπως επισημαίνει, το κυνήγι αποδόσεων των επενδυτών αναμένεται να συνεχιστεί, με το περιβάλλον να είναι ευνοϊκό για τα ομόλογα που διαθέτουν τις υψηλότερες αποδόσεις.
Από την πλευρά της και η Societe Generale βλέπει αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την Fitch, στις 24 Ιανουαρίου, ή τουλάχιστον αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές, όπως σημείωσε σε πρόσφατο report της. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα και η Citi σημείωσε πως το 2020 έρχονται πολλαπλές αναβαθμίσεις της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά το α εξάμηνο, μετά την Fitch -η οποία και θα ξεκινήσει τον χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας- ακολουθούν οι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody’s στις 8 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το β εξάμηνο τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές για τη χώρα μας καθώς η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, οι S&P και DBRS δίνουν και πάλι την ίδια ημέρα το δικό τους review για τη χώρα μας στις 23 Οκτωβρίου, και τέλος, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη “ετυμηγορίας” της στις 6 Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνει άλλωστε η SocGen, η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2019, o οίκος τόνισε ότι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών είναι επίσης υποστηρικτική, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό και οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η SocGen τονίζει ότι υπεραπέδωσαν σημαντικά έναντι των υπόλοιπων στην ευρωζώνης και πλέον οι αποδόσεις τους κινούνται κοντά με αυτές της Ιταλίας. Η ισχυρή ζήτηση και η χαμηλή προσφορά (ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει εκδόσεις ύψους 4-8 δισ. ευρώ το 2020) αναμένεται επίσης να είναι υποστηρικτικοί παράγοντες στην πορεία των ελληνικών ομολόγων το νέο έτος, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα η οποία εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η ζήτηση των επενδυτών να σπρώξει το χέρι των οίκων αξιολόγησης αυτό το έτος.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments