Ο Τζουζέπε Κόντε ενώπιον των ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της: ουσιαστικά ότι στα πρώτα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεσε μέχρι τώρα τον Απρίλιο θα προστεθούν κι άλλα 25 για να μπορέσει να στηριχθεί η οικονομία της χώρας. Δεν έκρυψε, πάντως, ότι «η οικονομική ύφεση θα είναι μακρά και βαθιά».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί πάντως ότι το κράτος αντέδρασε άμεσα, ενώ άφησε αιχμές κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είπε «για παράδειγμα στο Μπέργαμο δεν δημιούργησε εγκαίρως μια κόκκινη ζώνη

Αγωνία για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού

Την περασμένη νύχτα, στο Βένετο έχασαν την ζωή τους άλλοι 37 ασθενείς. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο συνολικά πέθαναν άλλοι 683 άνθρωποι. «Η χώρα μας, όταν όλα αυτά τελειώσουν, θα πρέπει να αποκτήσει ένα ευρύ και λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιδημιών», υπογραμμίζουν πολλοί επιστήμονες, διότι υπάρχουν ακόμη γιατροί οι οποίοι δεν διαθέτουν προστατευτικές μάσκες.

Τώρα όλοι περιμένουν να δουν αν το σημείο ανώτατης διάδοσης του ιού θα φτάσει την Κυριακή ή τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας. Προς το παρόν, παρατηρείται μόνον μια μικρή επιβράδυνση στην αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Ο Κόντε εμμένει στην ιδέα των ευρωομολόγων

Και η μεγάλη ελπίδα είναι ο κορωνοϊός να μην εξαπλωθεί με ανεξέλεγκτο ρυθμό στο νότο, όπου τα νοσοκομεία έχουν συχνά ελλιπή εξοπλισμό και το προσωπικό είναι λιγοστό. Στην Καλαβρία σχεδόν εκατό άνθρωποι έχουν μείνει στο λιμάνι της Βίλα Σαν Τζοβάνι και ζητούν με επιμονή να ανέβουν σε φέρυ μποτ για να πάνε στην Σικελία. Μάταια, όμως, διότι η περιφέρεια της Σικελίας έχει ήδη κλείσει τις πύλες της. Όλοι κατάλαβαν πάντως ότι η επιστροφή στην καθημερινότητα θα αργήσει, ίσως και μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Τζουζέπε Κόντε τέλος ζητά με έμφαση να καταλάβει η Ένωση ότι τα ευρωομόλογα είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Αλλά οι αναλυτές στη Ρώμη θεωρούν ότι η μάχη αυτή είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να κερδηθεί. 

Facebook Comments