Κ.Μητσοτάκης: Αν δεν έχουμε δραματική αλλαγή τον Μάιο σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπογραμμίζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπογραμμίζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπογραμμίζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται βέβαιος ότι «θα ξεπεράσουμε την κρίση» της πανδημίας, ενώ σημειώνει πως οι συνέπειες του κορωνοϊού στην κοινωνία και στην οικονομία θα αποδειχθούν προσωρινή παρένθεση.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την απόφαση του Lockdown: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: “Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!”. Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα.»
Από τον Μάιο, σταδιακά χαλάρωση των μέτρων
Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στον Μάιο: «Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα βήμα. Και βέβαια δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».
Ερωτηθείς, εάν θα υπάρχουν ειδικοί όροι για αυτούς τους ανθρώπους , λέει: «Βεβαίως. Και μπορεί για παράδειγμα – κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, δεν είναι ακόμα δεδομένο – αυτό που λέγαμε έως τώρα «μην πας στο χωριό», το καλοκαίρι να αντιστραφεί για τους μεγαλύτερους: να πρέπει δηλαδή, οι ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους αν έχουν. Να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες.
Είναι κάτι που το κάνει η Νορβηγία, η οποία σκέφτεται τώρα θα ξανανοίξει την οικονομία της και έχει ανάλογα περιστατικά με εμάς. Βέβαια, η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει με άλλους όρους. Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής, όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αν, ας πούμε ανοίξουν τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος ότι θα τηρούμε περισσότερο τις αποστάσεις, απ’ όσο τις τηρούσαμε στο παρελθόν.
Υπάρχει πλέον μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μια απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Άρα θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε πια αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις».
Η γνωριμία με τον Σωτήρη Τσιόδρα
Με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια αναφέρεται ο πρωθυπουργός στον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, χαρακτηρίζοντας τον ως ένα «πραγματικό γιατρό» με εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση.
Ειδικότερα, ανέφερε «Τον Σωτήρη μου τον πρότεινε ο Βασίλης Κικίλιας. Λέγοντας μου πως είναι ο καλύτερος γι’ αυτή την δουλειά. Μίλησα, αποκτήσαμε πολύ γρήγορα μια πολύ καλή προσωπική επαφή. Ήξερα φυσικά και το βιογραφικό του. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι μόνο απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά, αλλά και κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Ένας πραγματικός γιατρός! Νοιάζεται για την υγεία των ασθενών του».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στα καθημερινά μηνύματα που ανταλλάσσει με τον Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη της πανδημίας και τον οποίο πλέον τον θεωρεί φίλο του. «Νομίζω του οφείλουμε πάρα πολλά στην προσπάθεια μας να πείσουμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι για το καλό μας. Τολμώ να πω ότι έχουμε γίνει φίλοι. Μέσα από αυτή την διαδικασία ανταλλάσσουμε πολλά μηνύματα καθημερινά, του στέλνω πάρα πολύ υλικό από αυτά τα οποία και εγώ διαβάζω, προσπαθώ και εγώ να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε θέματα τα οποία ξεφεύγουν κατά πολύ της δικής μου εξειδίκευσης. Και οι δύο είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει να αναλύουμε τα δεδομένα να εμπιστευόμαστε τα δεδομένα και να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα. Έχω βρει έναν άνθρωπο που σκέφτεται όπως εγώ και νομίζω ότι αυτό βοηθάει και τους δυο μας».
Δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου
Ο πρωθυπουργός με κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε μνημόνιο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για την επόμενη μέρα της κρίσης.
Χαρακτηριστικά σημειώνει «Δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου. Ούτως ή άλλως τα αυτή την στιγμή καθώς φαίνεται θα δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να προσφύγουν στον ESM. Αλλά αν πιστεύουν κάποιοι ότι οποιαδήποτε χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα δεχθεί να προσφύγει στον ESM με οποιασδήποτε μορφή μνημόνιο είναι γελασμένοι. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα το κάνει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στην οικονομία. «Θα έχουμε μεγάλη ύφεση και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το βάρος με δίκαιο τρόπο. Αλλά η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα, απ’ ότι η ύφεση του 2020».
Παράλληλα, διευκρινίζει πως γνωρίζει ότι η πίεση για γενικευμένα επιδόματα και επιχορηγήσεις θα είναι μεγάλη και τονίζει «εγώ θα πω όχι όπου πρέπει».
Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο, ενώ, παράλληλα, σημειώνει πως μέσα από την κρίση διαμορφώθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
«Είχα πει σε ανύποπτο χρόνο τον Φεβρουάριο, ότι δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τακτικισμούς και να κάνουμε εκλογές όποτε μας βολεύει δημοσκοπικά. Δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάποιο απόθεμα πολιτικής νομιμοποίησης για να εφαρμόσω την πολιτική μου. Κάθε άλλο. Διαθέτω πιστεύω, πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη. Νομίζω πως έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες που μου επιτρέπουν την επόμενη μέρα αλλά και μεσοπρόθεσμα να χαράξουμε την οικονομική πολιτική η οποία θα λάβει υπ’ όψιν της τα βασικά δεδομένα της κρίσης. Οι προτεραιότητες δεν έχουν αλλάξει» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Facebook Comments