ΟΑΕΔ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Πώς θα καταβληθεί
Εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ, του επιδόματος των 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο
Εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ, του επιδόματος των 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο
Εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ, του επιδόματος των 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που απέκτησε την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η Απριλίου 2019 και μετά και διατηρεί την ιδιότητα αυτή, μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης.
Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, μετά από έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Οι μακροχρόνια άνεργοι, λοιπόν, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου 2019, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για να επιβεβαιώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους.
Πότε θα καταβληθεί
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανοίξει στο site του ΟΑΕΔ (http://www.oaed.gr/) ένα σχετικό banner για την υποβολή της αίτησης.
Οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν, να τροποποιήσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (μπορεί κάποιος να έχει αλλάξει τραπεζικό λογαριασμό και ο ΟΑΕΔ να έχει λάθος IBAN), προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση – επίδομα 400 ευρώ.
Τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσουν είναι τα εξής:
-το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,
-ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών,
-ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),
-ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
-ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
Πώς θα καταβληθεί το επίδομα 400 ευρώ;
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, η πληρωμή στο επίδομα 400 ευρώ θα γίνει αυτόματα, ενώ καθορίζεται αναλυτικά ποιοι θα πρέπει να κάνουν δήλωση του IBAN τους για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Με βάση την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:
Στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, αποφασίστηκε η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.
Το επίδομα των 400 ευρώ αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.
Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
-Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμέτοχη σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν πρέπει να προβούν σε καμία ενέργεια.
-Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
-Για όσους ανέργους ΔΕΝ έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Facebook Comments