«Πώς να παίξετε επενδυτικά τον ιταλικό πανικό»
Buy στο χρυσό, το ασήμι και το φυσικό αέριο, sell στο χαλκό, το πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα
Buy στο χρυσό, το ασήμι και το φυσικό αέριο, sell στο χαλκό, το πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα
Τις τελευταίες ημέρες, η διάθεση ανάληψης κινδύνου έχει εξατμιστεί, μετά από το πολιτικό αδιέξοδο στη Ρώμη και το άγχος γύρω από το… σίριαλ των αυτόματων περικοπών δαπανών που προγραμματίζονται από την 1η Μαρτίου, ωστόσο οι στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει τρόπος να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές την αδυναμία των αγορών και να κάνουν trade αυτόν τον πανικό.
Οι διεθνείς οίκοι δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας σειράς assets που δεν επηρεάζονται σημαντικά από την επενδυτική διάθεση για ρίσκο, και σε αυτά περιλαμβάνονται οι μετοχές του κλάδου του φυσικού αερίου, τα πολύτιμα μέταλλα και διάφορα «εργαλεία» σορταρίσματος.
Ο Tom Essaye, πρόεδρος της KinsaleTrading που ειδικεύεται στην αγορά εμπορευμάτων, για παράδειγμα, εξετάζει τις μετοχές που έχουν έκθεση στην αγορά φυσικού αερίου, επειδή δεν βλέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του συγκεκριμένου εμπορεύματος και της παγκόσμιας διάθεσης για ρίσκο.
Όπως επισημαίνει, υπάρχουν bullish τάσεις στο φυσικό αέριο, καθώς δεν συνδέεται με όλη αυτήν την… τρέλα που συμβαίνει στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους για τους επενδυτές σε αυτό το commodity και ειδικά στις μετοχές του κλάδου των τάνκερς.
Ο Essaye προσθέτει ότι η κρίση της ευρωζώνης επιταχύνει και πάλι και κάποια assets θα αποδυναμωθούν σημαντικά. Αυτό θα επηρεάσει συγκεκριμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως ο χαλκός, το πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα και θα σημειωθεί ένα δυναμικό ράλι στα πολύτιμα μέταλλα την ίδια στιγμή.
Ο RicSpooner, επικεφαλής αναλυτής της CMCMarkets, επισημαίνει πως έχει παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση για μια σειρά από assets που δεν σχετίζονται με την επενδυτική διάθεση για ρίσκο, την τελευταία εβδομάδα μετά από την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιανουαρίου της Fed τα οποία άφησαν να εννοηθεί ότι η ποσοτικής χαλάρωση (QE) ίσως και να φτάνει στο τέλος της. Ωστόσο, την Τρίτη, ο Πρόεδρος BenBernanke σε ομιλία του στη Γερουσία των ΗΠΑ, κατέστείλε τους φόβους αυτούς, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της Fed για χαλάρωση.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έχουμε δει αυξημένη ζήτηση για: short-selling στα risk assets – όπως στα συμβόλαια επί της διαφοράς (CFDs) βασικών δεικτών, αγορά πολύτιμων μετάλλων, καθώς και για σορτάρισμα του ευρώ, όπως προσθέτει.
Τα CFDs είναι εργαλεία των συναλλαγών που επιτρέπουν στους επενδυτές να πάνε long ή short σε μια ποικιλία assets.
O Spooner τονίζει ότι οι επενδυτές έχουν αγοράσει shorts CFDs βασικών δεικτών, όπως ο S&P 500, ο γερμανικός DAX και ο Hang Seng, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από περαιτέρω πτώση.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί, όπως υπογραμμίζει, αυξημένη όρεξη τόσο για το χρυσό όσο και για το ασήμι, η οποία οφείλεται τόσο στην ανακούφιση για συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, όσο και στην στροφή της επενδυτικής στρατηγικής προς τα ασφαλή καταφύγια.
Ο Spooner προσθέτει ότι οι επενδυτές σορτάρουν το ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ λόγω των ανησυχιών ότι η κρίση της ευρωζώνης θα αναζωπυρωθεί, με αποτέλεσμα το ευρώ να έχει χάσει πάνω από 4% έναντι του δολαρίου από την 1η Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά της η Deutsche Bank επισημαίνει ότι ο ενθουσιασμός για long θέσεις στο ευρώ, εξαλείφθηκε στην πορεία προς τις ιταλικές εκλογές, και δεν θα επιστρέψει σύντομα. Σε γενικές γραμμές, ό, τι έχει συμβεί, θα έχει την τάση να είναι θετικό για το δολάριο σε πολύμηνη βάση, στο βαθμό που τα μεμονωμένα αρνητικά θεμελιώδη που σχετίζονται με το γεν, τη στερλίνα και το δολάριο Καναδά δεν έχουν αλλάξει. To ευρώ έχει πλέον αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για το δολάριο ΗΠΑ, ως μεσοπρόθεσμο long έναντι αυτών των νομισμάτων, καταλήγει η DeutscheBank.
Πηγή:www.reporter.gr
Facebook Comments