Ενοικιαστήρια με ρήτρα ανανέωσης… κορωνοϊού
Ενοικιαστήρια ετήσιας διάρκειας, με ρήτρα ανανέωσης… κορωνοϊού, προσφέρουν το τελευταίο διάστημα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων
Ενοικιαστήρια ετήσιας διάρκειας, με ρήτρα ανανέωσης… κορωνοϊού, προσφέρουν το τελευταίο διάστημα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων
Ενοικιαστήρια ετήσιας διάρκειας, με ρήτρα ανανέωσης… κορωνοϊού, προσφέρουν το τελευταίο διάστημα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, εξασφαλίζοντας, έτσι, ότι τα εισοδήματά τους θα επανέλθουν άμεσα στα προ πανδημίας επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, τα νέα… ήθη, που φέρνει στη μίσθωση κατοικίας η υγειονομική κρίση, περιγράφει σε MarketNews.gr και DailyPost.gr , ο Κ.Η. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεσή μας). «Αναζητώ σπίτι εδώ και περίπου ένα μήνα. Έχοντας ανταποκριθεί σε πολλές αγγελίες, βρήκα μία, για ένα σπίτι 70 τ.μ. στο Παγκράτι. Το μηνιαίο κόστος ήταν στα 530 ευρώ και μετά από επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη έκλεισα ραντεβού, για να το δω», εξηγεί και συνεχίζει: «Το σπίτι ήταν αυτό ακριβώς, που ζητούσα. Τουλάχιστον μέχρι να ακούσω τους όρους του συμβολαίου: Ετήσιας διάρκειας και με προοπτική ανανέωσης για ακόμη μία διετία, με προσαυξημένο, όμως, ενοίκιο στα 600 ευρώ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση του ιδιοκτήτη ήταν η εξής: το συγκεκριμένο διαμέρισμα προ πανδημίας διατίθονταν προς μίσθωση στα 600 ευρώ. Λόγω της συγκυρίας δέχτηκε να ρίξει την τιμή κατά 70 ευρώ. Στον έναν χρόνο, ωστόσο, θέλει να «απορροφήσει» τη μείωση 12%, ορίζοντας το ενοίκιο στα πρότερα επίπεδα. «Στις ενστάσεις μου ότι δεν είναι σύνηθες η όποια αναπροσαρμογή και δη, σε διψήφιο ποσοστό, να συμφωνείται στον έναν χρόνο, έσπευσε να προσθέσει ότι στο συμβόλαιο θα υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για μείωση, σε περίπτωση, που η αγορά ακινήτων δεν έχει επανακάμψει από τον κορωνοϊό», υπογραμμίζει ο Κ.Η.
Παράγοντες του εγχώριου real estate υπενθυμίζουν σε MarketNews.gr και DailyPost.gr ότι τα μισθώματα σήμερα διαμορφώνονται ελεύθερα και κάθε συμφωνία των συμβαλλομένων μερών για σταδιακή αύξησή τους, τόσο στην αρχή, όσο και κατά τη διάρκεια μίας μίσθωσης, είναι καταρχήν έγκυρη. «Εκτός εάν περιλαμβάνει παράλογους όρους, που οδηγούν σε καταδολίευση των δικαιωμάτων της άλλης πλευράς», σπεύδουν να σημειώσουν και συνεχίζουν: «Συνήθως συμφωνείται ως ετήσια προσαύξηση το ποσοστό του τιμαρίθμου (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ή τιμάριθμος είναι ο δείκτης μέτρησης του κόστους ζωής και διαβίωσης, που βασίζεται στις μεταβολές των λιανικών τιμών των περισσότερων αγαθών ή υπηρεσιών), προσαυξημένο κατά μία με δύο μονάδες».
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, πάντως, ο ΔΤΚ μειώθηκε οριακά κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 (-0,1%), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω, κυρίως, των αποπληθωριστικών πιέσεων, που σημειώθηκαν στη στέγαση. «Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (World Economic Outlook, April 2020), που δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα, αναφέρουν ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο -0,5% το 2020 και στη συνέχεια, θα ανέλθει στο 1% το 2021», τονίζει χαρακτηριστικά. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ο παραπάνω ιδιοκτήτης δεν θα έπρεπε να ζητήσει αύξηση.
Όσον αφορά στην πάροδο της τριετίας, κτηματομεσιτικοί παράγοντες εξηγούν πως το μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα. «Τέτοια αύξηση, όμως, ίση με το 75% της ετήσιας αύξησης του τιμαρίθμου (ΔΤΚ) μπορεί να ισχύσει πια σήμερα – και εφόσον δεν προβλέπεται συμβατική αύξηση – σε δύο μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις: α) σε παλαιές εμπορικές μισθώσεις (προ του Μαρτίου 2014), εάν το μίσθωμα ήδη υπερβαίνει το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ετησίως και β) σε μισθώσεις κατοικιών για το διάστημα ανάμεσα στη λήξη του συμβατικού χρόνου τους και τη λήξη της αρχικής τριετίας, ομοίως όταν δεν προβλέπεται ποσοστό αύξησης», καταλήγουν.
Οκτώ στους 10 «σκάναραν» τις αγγελίες παρά την πανδημία
Προσηλωμένοι στον στόχο τους, την εύρεση, δηλαδή, μιας κατοικίας, τόσο για αγορά, όσο κυρίως για ενοικίαση, παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οκτώ στους 10 Έλληνες. «Με πολύ ενδιαφέρον διαπιστώσαμε ότι οι χρήστες μας συνέχιζαν ενεργά, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της επιβολής καραντίνας, όχι μόνο να αναζητούν ακίνητα, αλλά και να προχωρούν στο επόμενο βήμα της επαφής με τον αγγελιοδότη, στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας», δήλωσε σχετικά ο CEO του Spitogatos, κ. Δημήτρης Μελαχροινός, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, που έγινε το διάστημα μεταξύ 14/4 και 30/4, με τη συμμετοχή 16.000 χρηστών. Βάσει αυτής:
Facebook Comments