«Κοσμοσυρροή» στην πλατφόρμα για δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα
Το φράγμα των 10.000 σε λιγότερο από έξι ώρες κόντεψαν να «σπάσουν» οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για δάνεια, εγγυημένα κατά 80% από το Ελληνικό Δημόσιο
Το φράγμα των 10.000 σε λιγότερο από έξι ώρες κόντεψαν να «σπάσουν» οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για δάνεια, εγγυημένα κατά 80% από το Ελληνικό Δημόσιο
Το φράγμα των 10.000 σε λιγότερο από έξι ώρες κόντεψαν να «σπάσουν» οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για δάνεια, εγγυημένα κατά 80% από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επίσημη πρώτη του εγγυοδοτικού προγράμματος, που φέρει την υπογραφή της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, κυρίας Αθηνάς Χατζηπέτρου, υποβλήθηκαν 9.659 αιτήσεις, που αντιστοιχούσαν σε ρευστότητα, ύψους 3,65 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό δε, του εκρηκτικού ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, μερίδα των οποίων επλήγη σημαντικά από την υγειονομική κρίση, είναι το γεγονός ότι τις πρώτες δύο ώρες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, είχαν κατατεθεί 2.629 αιτήσεις για δάνεια, ύψους ενός δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 6.597 αιτήματα βρίσκονταν στο στάδιο προς υποβολή. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενεργοποιήσει σε πρώτη φάση εγγυήσεις ενός δισ. ευρώ, οι οποίες μέσω μόχλευσης θα οδηγήσουν σε δάνεια 3,6 δισ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση και εφόσον συνεχιστεί η αυξημένη ζήτηση, το ποσοστό της εγγύησης δύναται να διπλασιαστεί, με συνέπεια οι χορηγήσεις να «αγγίξουν» έως και τα 7,2 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία, που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, έχει ως εξής:
Α) Λάβει πρότερη χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα έως το ποσό των 800.000 ευρώ. Σημειώνεται πως, με βάση τον κανόνα de minimis για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν επιτρέπονται κρατικές ενισχύσεις άνω ενός ποσού σωρευτικά στην τριετία. Για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ αυτό το ποσό είχε οριστεί στα 200.000 ευρώ, ενώ για το εγγυοδοτικό αυξήθηκε εκτάκτως στα 800.000 ευρώ.
Α) Ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ), που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ και έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές, για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).
Στοίχημα για τις τράπεζες η επίδειξη γρήγορων αντανακλαστικών
Πρόθυμες να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες, προκειμένου να διοχετεύσουν «ζεστό» χρήμα στην αγορά, εμφανίζονται και οι 13 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, που συμμετέχουν στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank, Optima Bank, Procredit Bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας και Χανίων).
Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, υπόσχεται έγκριση μέσα σε 48 ώρες και εκταμίευση εντός πέντε με επτά ημερών (ή 15 ημερών, σε περίπτωση, που πρόκειται για ομολογιακό δάνειο), ενώ σε τρεις ημέρες υπολογίζει η Eurobank τον χρόνο της έγκρισης και σε μία εβδομάδα τη διάρκεια της εκταμίευσης. Εξίσου… γρήγορα αντανακλαστικά θα επιδείξουν, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Alpha Bank, οι οποίες, με βάση την κατανομή, δύνανται να χορηγήσουν νέα δάνεια, ύψους ενός δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά στις υπόλοιπες, αυτές μοιράζονται σχεδόν 200 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως εντός 30 ημερών θα υπάρξει έλεγχος, για τα ποσά, που θα έχουν χορηγηθεί. «Στην περίπτωση, που μία τράπεζα μείνει πίσω, θα της αφαιρεθούν χρήματα, για να πάνε στις υπόλοιπες, οι οποίες έχουν πάει πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, για να προσθέσει: «Άρα και οι διοικήσεις και τα μεσαία στελέχη των τραπεζών και όλα τα τραπεζικά στελέχη θα κριθούν από το εάν θα δώσουν γρήγορα τα λεφτά και, βεβαίως, τα λεφτά των τραπεζών και τα κέρδη τους θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα δώσουν τα λεφτά. Και σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι».
Αγγελική Βελεσιώτη
Facebook Comments