Tαμείο Ανάκαμψης: Η ισχύς εν τη ενώσει
Στο σκληρό αγώνα που δίνεται εντός ΕΕ μετά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt
Στο σκληρό αγώνα που δίνεται εντός ΕΕ μετά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt
Στο σκληρό αγώνα που δίνεται εντός ΕΕ μετά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt επισημαίνοντας πως κυρίως οι Βορειοευρωπαίοι αισθάνονται αδικημένοι. Το δημοσίευμα αναφέρει: «Οι κερδισμένοι έκαναν δηλώσεις αμέσως. Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα εξήραν το σχέδιο ανάκαμψης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το που αυτό είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη Μαϊου. Αυτό δεν είναι άξιο απορίας. Μόνο αυτές οι τρεις χώρες θα πάρουν τα μισά χρήματα του ποσού που θα εκταμιευθεί.
Υπάρχουν όμως χώρες που θεωρούν πως έχασαν. Και δεν πρόκειται μόνο για τους αποκαλούμενους ‘τέσσερις οικονόμους’ που αποτελούνται από την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία. Φιλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία και Βέλγιο θεωρούν επίσης ότι έχουν αδικηθεί. Και η Γερμανία θα πρέπει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις παρόλο που σε γενικές γραμμές η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την πρόταση της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν. Οι διαφορές των απόψεων δεν είναι ‘μικρές’ παραδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς την Τρίτη. Ωστόσο η επιθυμία για συμφωνία είναι σε όλους ορατή».
Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει «Η αλληλεγγύη δεν είναι αλτρουϊσμός. Η ΕΕ είναι τόσο μόνο ισχυρή όσο πρόθυμα είναι τα μέλη της να την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της. Το πόση αλληλεγγύη είναι πρόθυμη να παράσχει στα μέλη της είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Όλα τα κράτη – μέλη όμως επωφελούνται από μια ένωση που μπορεί να λειτουργήσει πολιτικά και οικονομικά. Ο κορωνοϊός έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και επηρεάζει και την παγκόσμια οικονομική ισχύ της ΕΕ. Πρόκειται λοιπόν για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της σαν σύνολο».
Ρατσιστικές επιθέσεις στη γερμανική αστυνομία
Την Τρίτη δημοσιεύθηκε στη Γερμανία έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων η οποία διαπιστώνει αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων. To θέμα σχολιάζει η Kölner Stadt-Anzeiger επικεντρώνοντας στις υποθέσεις που αφορούν την αστυνομία: «Οι διωκτικές αρχές πέφτουν διαρκώς πάνω σε ακροδεξιά φόρουμ, στα οποία συμμετέχουν δικοί τους άνθρωποι, πάνω σε όπλα που έχουν εξαφανιστεί από την αστυνομία ή το στρατό και στη συνέχεια εμφανίζονται σε κύκλους νεοναζί. Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως όλοι είναι έτσι στην αστυνομία. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως δεν είναι μεμονωμένες. Είναι αφορμή για αυτοκριτική στην αστυνομία. Θα πρέπει να πουν: εδώ έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε».
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau παρατηρεί: «Το θέμα της αστυνομικής βίας είναι σύνθετο και για αυτό όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το θέμα. Είναι πάντως σωστό πως οι συνθήκες στη Γερμανία δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά όμως αυτός δεν είναι λόγος για εφησυχασμό».
Μείωση των γερμανικών εξαγωγών
Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά ένα τρίτο τον μήνα Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο όπως ανακοίνωσε η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η Frankfturter Allgemeine Zeitung σχολιάζει σχετικά: «Για τη γερμανική βιομηχανία, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι η ίδια με αυτούς που κάνουν διανομή κατ οίκον φαγητού ή με αυτούς που παρέχουν διαδικτυακά υπηρεσίες, και οι οποίοι είχαν καταφέρει ούτως ή άλλως και πριν από την κρίση να αγγίξουν ιστορικά ρεκόρ απασχόλησης και ανάπτυξης. Οι κάποτε βιομηχανικοί κλάδοι – κλειδιά όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία καλύπτονταν με μαύρα σύννεφα και πριν την εποχή του κορωνοϊού. Και τα σύννεφα αυτά δεν εξαφανίστηκαν. Αντιθέτως».
Τέλος για το ίδιο θέμα η Neue Osnabrücker Zeitung γράφει: «Το μεγάλο οικονομικό πακέτο στήριξης που εγκρίθηκε στη Γερμανία μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική αγορά αλλά συνολικά βοηθάει περιορισμένα την οικονομία. Μόνο όταν και άλλες χώρες μπορέσουν να παράξουν και να καταναλώσουν ελεύθερα, θα μπορέσει η γερμανική οικονομία να αναπνεύσει πραγματικά».
Facebook Comments