Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα “ορφανά κρούσματα” τον τελευταίο μήνα – Πρόκειται για νέα περιστατικά που δεν συνδέονται με ταξίδια από το εξωτερικό, αλλά ούτε και με επαφές γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι επιστήμονες που παρατηρούν στενά και με αγωνία το φαινόμενο δεν το χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς θεωρούν ότι είναι αναμενόμενη εξέλιξη μετά την άρση του lockdown για τον κορωνοϊό και το άνοιγμα της χώρας.

Η γενικότερη αύξηση, ωστόσο, των νέων περιστατικών του κορωνοϊού, η οποία καταγράφεται στην 6η έκθεση περιόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19, έχει θέσει τις υγειονομικές υπηρεσίες σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, κυρίως για κάποια πιθανή αύξηση του δείκτη του ρυθμού αύξησης της μεταδοτικότητας R0.

Κορωνοϊός: Εστίες προκύπτουν σε όλη την Ελλάδα από κρούσματα αγνώστου προέλευσης

Σε αρκετές περιοχές που εμφανίζουν σήμερα συρροή κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι εστίες μετάδοσης ξεκίνησαν από μεμονωμένα περιστατικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σύρος, στην οποία εντοπίστηκε την Παρασκευή 26-06-20 το πρώτο θετικό κρούσμα σε όλες τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία του νησιού, χωρίς ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό και χωρίς σύνδεση με κρούσμα ή επαφή του. Η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ έφερε στην επιφάνεια ακόμη τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Σύρο το Σάββατο 27-06-20, ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Κρούσματα χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης υπήρξαν και στην “αναζωπύρωση” της Καστοριάς, αλλά και ένας άνδρας από τη Μεσσηνία, ενώ ανάλογα επιβεβαιωμένα περιστατικά απροσδιόριστης μετάδοσης, είναι και αυτά που εντοπίστηκαν πρώτα σε περιοχές που στη συνέχεια εμφάνισαν συρροή κρουσμάτων.

“Ορφανό” ήταν για παράδειγμα το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, το οποίο εντοπίστηκε σε απομονωμένο κάτοικο ορεινής περιοχής, ενώ από μέσω ιχνηλάτησης από την Παρασκευή και μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί ακόμη 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Πλέον οι περιοχές στις οποίες ανιχνεύονται κρούσματα χωρίς σύνδεση με εξωτερικό ή μέσω επαφής με ασθενή με COVID-19 μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” των υγειονομικών αρχών, ώστε να αποκλειστούν εγκαίρως νέες πιθανές εστίες. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές έχουν αρχίσει μοριακοί έλεγχοι, ώστε να εντοπιστεί τυχόν “κρυφή” συρροή κρουσμάτων.

6ο Παρατηρητήριο COVID-19: “Επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων”

Η τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για το διάστημα μεταξύ 17 και 25 Ιουνίου εντοπίζει στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, “επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων” που πλέον διαμορφώνεται στα 22 κρούσματα ανά ημέρα, από 13 που εντοπίζονταν στην προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο: “Η πλειοψηφία των ημερήσιων κρουσμάτων προέρχεται κατά κανόνα από τη συρροή της Ξάνθης, με επίκεντρο τον Εχίνο. Επίσης, αξιοσημείωτες εστίες εντοπίζονται στην Ροδόπη, με επίκεντρο τον οικισμό Αγιάσμου, και την Θεσπρωτία, με επίκεντρο την Παραμυθιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Εχίνος όσο και ο Αγιάσμος έχουν τεθεί σε καραντίνα. Κατά κανόνα, τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση κυμάνθηκαν σε χαμηλό διψήφιο αριθμό. Στον αντίποδα η Αττική, παρά την έντονη πληθυσμιακή κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, εξακολούθησε να εμφανίζει χαμηλά μονοψήφια νούμερα”.

Πηγή:  iatropedia

 

Facebook Comments