Τιτάν: «Υψηλότερο εφέτος το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα»
Στη διαπίστωση πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, μεταξύ των οποίων δραστηριοποιείται, όπου το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι εφέτος υψηλότερο
Στη διαπίστωση πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, μεταξύ των οποίων δραστηριοποιείται, όπου το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι εφέτος υψηλότερο
Στη διαπίστωση πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, μεταξύ των οποίων δραστηριοποιείται, όπου το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι εφέτος υψηλότερο, προχώρησε η διοίκηση της Τιτάν, που είδε την πορεία του Ομίλου να αναχαιτίζεται απότομα με το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Η ζήτηση, ωστόσο, ανέκαμψε τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε γενικές γραμμές, η εγχώρια αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο κινήθηκε σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα του προηγούμενου έτους, καθώς ορισμένα έργα, τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, ανέκτησαν τον ρυθμό τους και, παράλληλα, η ζήτηση στα μικρής κλίμακας κατασκευαστικά έργα του ιδιωτικού τομέα διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα», επισημαίνει, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, εκτιμώντας ως θετική την επίδραση από την πτώση των τιμών καυσίμων.
Όσον αφορά στις εξαγωγές, οι οποίες είχαν ήδη προγραμματιστεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019, λόγω του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS), συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, ως συνέπεια της κάμψης του διεθνούς εμπορίου και της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων σε χώρες, όπου εξάγει ο Όμιλος, ανέκαμψαν, ωστόσο, στο τέλος της περιόδου. Αξίζει να αναφερθεί πως ο συνολικός ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τον τομέα Ελλάδος και Δυτικής Ευρώπης τους πρώτους έξι μήνες του έτους μειώθηκε κατά 7,8%, φθάνοντας στα 113,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 8,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 16,4%.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τιτάν, μετά την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας διάφορα έργα, τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέκτησαν τον ρυθμό τους και αναμένεται να στηρίξουν τη ζήτηση έως το τέλος του έτους. «Η εκκίνηση των μεγάλων έργων, η συμβολή των οποίων θα είναι σημαντική, προβλέπεται να γίνει αισθητή από το 2021 και μετά. Οι εξαγωγές, αν και έχουν ήδη ανακάμψει, εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του προηγούμενου έτους», εξηγεί.
Έξοδο στις διεθνείς αγορές παρά το ισχυρό ταμείο
Την «πόρτα» των διεθνών αγορών αποφάσισε να… χτυπήσει η Τιτάν, παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα, «αγγίζοντας» τα 240 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020 έναντι 224 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η διοίκηση, δεδομένων των χαμηλότερων επιτοκίων, που διαμορφώθηκαν στην αγορά, αξιοποίησε την ευκαιρία, για να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης και να επεκτείνει τη διάρκεια του χρέους της Τιτάν. «Στις 29 Ιουνίου 2020 η Titan Global Finance Plc (TGF), θυγατρική εταιρεία χρηματοδότησης του Ομίλου, ανακοίνωσε πρόταση εξαγοράς προς τους κατόχους όλων των ανεξόφλητων ομολογιών της έκδοσης, με λήξη το 2021, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα η TGF ανακοίνωσε την πρόθεση έκδοσης νέων ομολογιών, ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές Ιουλίου ολοκλήρωσε την προσφορά ομολογιών, ύψους 250 εκατ. ευρώ, λήξης το 2027, με ετήσιο επιτόκιο 2,75% και με την εγγύηση της Titan Cement International S.A. και της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ», τονίζεται. Τα κεφάλαια, που αντλήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν αφενός, για την εξαγορά ομολογιών, με λήξη το 2021, συνολικού ποσού 109 εκατ. ευρώ και αφετέρου, για την κάλυψη γενικών εταιρικών σκοπών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η εξόφληση τραπεζικού δανεισμού. Αξίζει να αναφερθεί πως στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2020 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 807,9 εκατ. ευρώ και ήταν χαμηλότερος κατά 27,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2019.
Αγγελική Βελεσιώτη
Facebook Comments