Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι; – Αγώνας δρόμου για τις μάσκες στα σχολεία
Με τους ειδικούς να διαφωνούν φαίνεται η 14η Σεπτεμβρίου να έχει προβάδισμα για το άνοιγμα των σχολείων έναντι της 7ης
Με τους ειδικούς να διαφωνούν φαίνεται η 14η Σεπτεμβρίου να έχει προβάδισμα για το άνοιγμα των σχολείων έναντι της 7ης
Με τους ειδικούς να διαφωνούν φαίνεται η 14η Σεπτεμβρίου να έχει προβάδισμα για το άνοιγμα των σχολείων έναντι της 7ης. Σε κάθε περίπτωση, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη κατόπιν αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων.
Ειδικότερα, όπως γράφει η Καθημερινή, περίπου 1,3 εκατ. μαθητές και οι γονείς τους αναμένουν το «διά ταύτα» για το πρώτο κουδούνι της προσεχούς σχολικής χρονιάς, που… ξεφεύγει από την ετήσια παράδοση της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ έχει τον τελικό λόγο, όπως και για τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα (π.χ. χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, καθαρισμός χώρων και εξοπλισμού κ.λπ.). Από το υπ. Εσωτερικών έχει χορηγηθεί στους δήμους κονδύλι ύψους 6.195.000 ευρώ για την αγορά μασκών (οι ανάγκες υπολογίζονται σε 4,1 εκατ.) και πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να φτάσουν οι μάσκες στα σχολεία εγκαίρως. Από την άλλη, το υπ. Παιδείας προχώρησε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, στα τέλη Αυγούστου, σε προσλήψεις 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις δύο βαθμίδες.
Η αρχική ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων ήταν για τις 7/9, όσο όμως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει «στο κόκκινο», τόσο κερδίζει έδαφος το σενάριο για μετάθεση της έναρξης κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, μέλη της αρμόδιας επιτροπής (ενδεικτικά, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης) δηλώνουν ότι εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις, δηλαδή να προηγηθούν οι μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να ακολουθήσει η δευτεροβάθμια.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα στη χώρα είναι 17, με τους επικριτές της να μιλούν για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς στα σχολεία των αστικών κέντρων. «Στις πιο πολυπληθείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 20. Προφανώς στα σχολεία όλης της χώρας υπάρχουν τμήματα με περισσότερους αλλά και με λιγότερους μαθητές. Θα ληφθούν, ανάλογα και με τον αριθμό των μαθητών, περισσότερα από 15 διαφορετικά μέτρα προστασίας, με αυστηρά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.
Facebook Comments