DZ Bank: Ελκυστικές οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Στο 8% η ύφεση το 2020
Η DZ Bank σημειώνει πως το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Η DZ Bank σημειώνει πως το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα τυπικά ενέχουν υψηλό ρίσκο καθαρά καθώς η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και παράλληλα σημειώνει το υψηλό δείκτη χρέους στην ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει ότι τα ελληνικά spreads είναι ευάλωτα στην μεταβλητότητα, ωστόσο η DZ Bank σημειώνει πως το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσουν τα ελληνικά spreads σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτή η παρατήρηση της DZ Bank ουσιαστικά εξηγεί και το κυνήγι των ελληνικών ομολόγων στο οποίο έχουν επιδοθεί οι επενδυτές. Οι ελληνικοί τίτλοι, λόγω του ότι ενέχουν ρίσκο με βάση τις αξιολογήσεις, παρουσιάζουν ελκυστικές αποδόσεις δηλαδή υψηλότερες από τα υπόλοιπα ομόλογα στην ευρωζώνη και ειδικά σε σύγκριση με τις αρνητικές αποδόσεις που έχουν τίτλοι όπως αυτοί της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Ιρλανδίας. Οι επενδυτές τα κυνηγούν καθώς νιώθουν ότι, παρά το ρίσκο, τα ελληνικά ομόλογα είναι ασφαλή καθώς απολαμβάνουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Όπως επισημαίνει η DZ Bank, από τα μέσα του 2019 η Ελλάδα έχει μια φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση, η οποία και έχει αυτή τη στιγμή υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ειδικά για την διαχείριση της κρίσης από την πανδημία.
Ο ελληνικός δείκτης χρέους παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από την κρίση του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί κατά σχεδόν 19% το 2020 λόγω της πανδημίας, και στο 195%. Η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και θα αυξήσει το χρέος, σημειώνει η DZ Bank και προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 8% φέτος. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα συμβάλει επίσης στην αύξηση του χρέους. Ο δείκτης χρέους φαίνεται ότι θα μειωθεί ξανά το 2021, στο 188%.
Σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της κρίσης του κορονοϊού θα πλήξουν ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο της χώρας Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει τα ποσοστά μετάδοσης χαμηλά, ώστε να αποφευχθούν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις από ξένες κυβερνήσεις. Με τον τουρισμό να αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, η DZ Bank αναμένει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,3% το 2020.
Μόλις ανακάμψουν τα αεροπορικά ταξίδια ο τουρισμός θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται στη χώρα , γι αυτό και η DZ Bank προβλέπει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, της τάξης του 7,3% σε ετήσια βάση. Παράλληλα εκτιμά πως στο γ’ τρίμηνο και σε ετήσια βάση, η ύφεση θα κινηθεί στο 11% μετά το 15% του β’ τρίμηνου, ενώ το δ΄ τρίμηνο στο 6,4%.
Όπως τονίζει, από τότε που μέσω του PEPP η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τον Μάρτιο, το spread στους 10ετείς τίτλους έχει επιστρέψει σχεδόν στα επίπεδα προ-πανδημίας.
Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ενδέχεται η νέα έξαρση του ιού να αυξήσει την μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων, ωστόσο μετά το επόμενο τρίμηνο, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις πολιτική της Νέας Δημοκρατίας θα εμποδίσουν τη διεύρυνση των spreads. Αυτό είναι σημαντικό καθώς λόγω της κρίσης της πανδημίας, ο δρόμος της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα έχει γίνει πιο μακρύς.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments